07:26 / 25.06.2018.

Autor: D.M./HRT

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske

Velika smjena straže pred Banskim dvorima (Marko Lukunic/PIXSELL)

Velika smjena straže pred Banskim dvorima (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska se prisjeća 25. lipnja 1991. kada je Sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju samostalne RH.
Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. 

U povodu toga državni vrh položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, na Mirogoju ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid bol" i Središnjega križa branitelja te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bili su na misi za domovinu u crkvi sv. Marka. Služio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.U povodu Dana državnosti pred Banskim dvorima u podne je održana velika smjena straže, a Zagrebačka filharmonija u 21 sat izvest će svečani koncert na Trgu kralja Tomislava.U povodu Dana državnosti U Rijeci je održan mimohod od Vukovarske ulice do Mosta branitelja. U mimohodu su sudjelovali pripadnici braniteljskih udruga, članovi Armade, Zdrug katoličkih skauta i ostali građani. (Video: Goran Kovacic/PIXSELL)Poslijepodne se u Uredu predsjednice na Pantovčaku održao svečani prijam na kojemu su, uz visoke državne dužnosnike, bili i ugledni uzvanici iz diplomacije te kulturnoga i javnog života.

Dan državnosti praznik je koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora 1990. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!