Obilježavanje Dana europskog broja 112

11.02.2020.

09:33

Autor: V.K./HRT

default error photo
Od 1991. godine 11. veljače obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.
Od 1991. godine 11. veljače obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite - područnih ureda civilne zaštite Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin te u suradnji s lokalnom zajednicom i žurnim službama prigodno će se obilježiti Dan broja 112.

U sklopu obilježavanja održat će se dani otvorenih vrata, posjet županijskim centrima 112, svečane sjednice stožera civilne zaštite, organiziranje i održavanje okruglih stolova na temu "Klimatske promjene - izazovi za civilnu zaštitu", edukacija djece predškolske i školske dobi te uvježbavanje pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene.

Tim povodom su gostovali u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, dr. sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, i Božidar Ćurić, voditelj Županijskog centra 112 Zagreb.

Trut je naglasio da se taj broj koristi u cijeloj Uniji pa i šire.

Ćurić je rekao kako je broj 112 olakšao pozivanje građana kada trebaju žurnu pomoć, zato što ne trebaju znati teritorijalnu nadležnost žurnih službi, što znači da ne moraju pamtiti više brojeva.

- Kada se zove iz Hrvatske broj 112, onda zovete 112 Hrvatska. Javit će vam se operater iz vaše teritorijalne nadležnosti, a ako je ona preopterećena, pozivi se preusmjeravaju u drugi centar, ali to nije nikakav problem. U svim centrima su napravljeni akcijski planovi, tako da operater npr. iz Splita može preusmjeriti žurnu pomoć u Zagrebu. Kada nazovete 112, operater ima automatsku lokaciju s koje vi zovete i ako vi nemate uključenu lokaciju na mobitelu, naglasio je Ćurić.

Trut je istaknuo kako se i dalje mogu zvati pojedinačne žurne službe, ako je u pitanju jednoznačna aktivnost i trebate samo tu službu, no ako trebate više žurnih službi, onda je bolje zvati 112, zato što tada operater u centru koordinira sa svim žurnim službama, daje im naloge.

- Prije godinu dana RH je preustrojila sustav civilne zaštite i unutar MUP-a je ustrojila novo ravnateljstvo civilne zaštite koje je objedinilo 5 tijela, rekao je.

Ćurić je naglasio kako osim na hrvatskom jeziku na broj 112 možemo prijaviti i na engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom i češkom jeziku, a operateri trenutno uče i kineski, što je veoma važno s obzirom na to da smo turistička zemlja.

- Prošle godine je bilo više od 80 tisuća poziva na stranim jezicima, a sveukupno je bilo milijun i pol poziva, istaknuo je Trut.

Iz područnog ureda Civilne zaštite u Zagrebu javio se novinar Krešo Volarević sa svojim gostom Goranom Ostojićem, operaterom analitičarom koji je rekao kako je protekla noć u Zagrebu prošla relativno mirno.

- Bez obzira na jačinu vjetra, nije bilo ozbiljnijih dojava. Kroz noć su bile dojave vezane uz intervencije hitne pomoći i remećenje javnog reda i mira, kazao je Ostojić i dodao kako građani najviše zovu zbog hitne medicinske pomoći, drugi po broju su policijski pozivi, zatim pozivi za intervenciju vatrogasaca, ali tu su dojave vezane i za onečišćenje okoliša, traganje i spašavanje na kopnu i moru.

Istaknuo je kako je poziv moguće uputiti govorno, ali i putem SMS-a, što je važno za gluhe osobe.

Trut je naglasio kako je broj 112 besplatan u cijeloj Uniji, pa tako i u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!