12:32 / 10.03.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru i Bogdanovcima

Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru, a potom i kod spomenika u obližnjim Bogdanovcima, u srijedu je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se u spomen na 10. ožujak 1991. i postrojavanje više od 2000 pripadnika nenaoružanih odreda s područja bivše općine Vukovar u Bogdanovcima.

Komemorativnim programom i euharistijskim slavljem u crkvi sv. Filipa i Jakova odana je počast svim poginulim, nestalim i ubijenim hrvatskim braniteljima. Poslane su i snažne političke poruke.

Tomislav Josić, iz Savjeta za branitelje grada Vukovara, istaknuo je veliko nezadovoljstvo tugu Zakonom o izborima na lokalnoj razini prema kojoj nacionalne manjine imaju dvostruko pravo glasa za ista predstavnička tijela.

- Svi oni koji su radili strašne zločine nisu procesuirani, svi su abolirani i malo tko je za Vukovar odgovarao. Dozvolili smo Srbiji da sudi nekakve ratne zločine u Beogradu, dobili smo kao nagradu 'Vukovar, mjesto posebnog domovinskog pijeteta', što jako lijepo zvuči, ali u praksi smo dobili jako malo toga", rekao je Josić.

S njim se složio i gradonačelnik Ivan Penava koji smatra da aktualna politika šteti hrvatskim braniteljima. 

Penava je kazao kako je u bivšoj državi trebala neizmjerno velika hrabrost i ljubav za stati nenaoružan i postrojiti se.

- Upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo slobodni Vukovar i slobodu Hrvatsku, rekao je Penava izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima rekavši kako zbog svega onoga što su učinili za Hrvatsku hrvatski branitelji nisu zaslužili da se manipulira Vukovarom i Domovinskom ratom, a za što, kako je ustvrdio, zasluga pripada aktualnoj, ali i prijašnjim Vladama. 

Mnoge nas stvari bole, među kojima i popis stanovništva. To i promjena izbornog zakona odnosno izborni inženjering kojemu je pribjegao gospodin Plenković i aktualna koalicija gdje se ne može redovitim putem ostvariti volja građana je loše jer se radi na neravnopravnosti građana, kazao je Ivan Penava te ocijenio da je hrvatsko društvo u takvom stanju da se čak "diskriminaciji pokušava dati pozitivan predznak".

Tom prigodom, ministar Mario Banožić je zahvalio svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji za izniman doprinos u Domovinskom ratu, a posebice onima koji su dali najvrjednije, svoj život, kako bi imali slobodnu demokratsku Hrvatsku.

- Branitelji su imali hrabrost stati nasuprot brojnijeg, snažnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja i bez naoružanja braniti grad Vukovar i svoju Domovinu. Upravo su to hrabro srce i vjera u pobjedu doveli do osnivanja današnje Hrvatske vojske, rekao je ministar.

- Nama je sada svima bitan gospodarski, kulturni i društveni prosperitet i na tome trebamo raditi svi zajedno i tu ne treba imati podjela u društvu. Tko želi imati svoje mišljenje, ja ga uvijek pozivam da se uključi u društveno-političke procese i da svoj doprinos, poručio je ministar.

- Za svoje suborce mogu garantirati da su to bili visoko moralni ljudi, imali su u sebi veliku dozu poštivanja i neprijatelja i svojih suboraca, rekao je Josip Jakobović, predsjednik UHDDR-a Vukovar.

- Mislim da neke stvari ne smijemo nikad zaboraviti, da trebamo težiti ka jedinstvu i zajedništvu branitelja i graditi bolju budućnost za mlade i za nas, rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Vukovar.

Banožić: Žrtva hrvatskih branitelja Vukovara nikada ne smije biti zaboravljena

Središnji program obilježavanja održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Bogdanovcima, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca.

Prisjetivši se dana koji je u povijesti zapisan kao jedan od značajnijih na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske, Dana hrvatskih branitelja Vukovara, ministar Banožić je poručio kako se žrtva hrvatskih branitelja Vukovara nikada ne smije biti zaboravljena.

- Naša je trajna obveza govoriti o svima njima. Uspomenu na sve njih i na njihova junačka djela moramo prenositi na mlađe generacije kako bi oni znali na pravi način cijeniti i čuvati slobodu koju danas imamo“ rekao je ministar.

Podsjetio je kako je Vlada Republike Hrvatske predana u zadaći pronalaska i posljednje nestale osobe, u čemu se, rekao je, nikada neće umoriti:

- Naši poginuli i nestali obvezuju sve nas da gradimo još bolju i uređeniju Hrvatsku.

Također, ministar Banožić je podsjetio i na još jednu neraskidivu poveznicu, herojskog grada Vukovara i Hrvatske vojske, naglasivši kako će se uskoro stvoriti uvjeti za razmještaj ostatka Inženjerijske bojne u vojarni 204. brigade Hrvatske vojske što će dodatno osnažiti vezu Vukovara i Hrvatske vojske. 

Prisutnima se obratio i izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, ujedno posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković istaknuvši doprinos nenaoružanih odreda u Bogdanovcima koji su pružali junaštvo i nadu u trenutcima stvaranja hrvatske države.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Mažar izrazio je poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su se prije 30 godina okupili na ovom mjestu.

- Vjerojatno nikada nećemo do kraja biti svjesni veličine onoga što su ljudi naših krajeva tada učinili da mi danas živimo u slobodi, rekao je.  

U ime gradonačelnika Grada Vukovara obratio se njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić podsjetivši na dugogodišnji san svih Hrvata i hrvatskih branitelja, neovisnu i slobodnu hrvatsku državu kojoj su uvelike pridonijeli hrvatski branitelji Vukovara.   

Izrazivši zadovoljstvo nazočnošću okupljenih hrvatskih branitelja na obilježavanju sjećanja na dan koji je pokretač obrane, očuvanja domova i Domovine, načelnik općine Bogdanovci Marko Barun poručio je kako mogu biti ponosni jer gdje god pošli, znaju da je to njihova zasluga i zasluga njihovih suboraca.  

Također, ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta prisjetio se 10. ožujka 1991. godine i postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima izrazivši poštovanje i počast prema žrtvi hrvatskih branitelja i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu demokratsku Hrvatsku, kao i prema žrtvi Vukovara, simbola Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!