06:54 / 27.05.2020.

Autor: HRT

Obilježavanje Dana HV-a i HKoV-a

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Objekt Vukovar sastoji se od 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica i namijenjen je za potrebe smještaja polaznika škola Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman.
Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice formiranja Hrvatske vojske izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga 27. svibnja 2020. položila su vijence i zapalila svijeće.

Na grobljima diljem Hrvatske, vijenci su položeni kod središnjih križeva i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i pripadnicima HV-a kao i na grobovima dosadašnjih ministara obrane i načelnika Glavnih stožera.

U Zagrebu na gradskom groblju Mirogoj, izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno državnim tajnikom Ministarstva obrane Tomislavom Ivićem i načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjom položilo je vijence na posljednjem počivalištu ratnog ministra obrane i prvog zapovjednika Zbora narodne garde generala Martina Špegelja, ministra obrane Gojka Šuška te dosadašnjih načelnika Glavnog stožera stožernog generala Petra Stipetića, stožernog generala Zvonimira Červenka i generala zbora Imre Agotića.

- Uoči 29. obljetnice stvaranja Hrvatske vojske, došli smo se prisjetiti ministara obrane i načelnika glavnog stožera koji su zajedno sa prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom najzaslužniji za stvaranje Hrvatske vojske, a kasnije i za obranu i pobjedu u Domovinskom ratu, Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu.Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. To su učinili, u spomen na poginule u Domovinskom ratu, izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

- Ono što su oni svoim životima dali to je nešto što rijetko tko može dati i to je jedan način na koji su svojim djelom pokazali kako se stvara država i kako se brani država, rekao je brigadir Dragan Pondeljak, zamjenik zapovjednika GOMBR-a.Brigadir Alan Srpak predvodio je izaslanstvo koje je odalo počast bivšem ministru obrane Branku Vukeliću na groblju u Vukmaničkom Cerovcu. Na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku izaslanstvo na čelu s brigadirom Darkom Podrugom položilo je vijenac na grobu bivšeg ministra obrane Šime Đodana. Bivšem načelniku Glavnog stožera HV-a stožernom generalu Janku Bobetku na njegovom posljednjem počivalištu na groblju Viktorovac u Sisku počast je odalo izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno brigadirom Predragom Krapljanom.

Izaslanstva MORH-a i OSRH odala su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule pripadnike Hrvatske vojske i žrtve Domovinskog rata na grobljima u Splitu, Dubrovniku, Karlovcu, Vukovaru, Varaždinu, Puli, Zadru, Pločama, zagrebačkom gradskom groblju Miroševac, ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Osijeku, ispred spomenika hrvatskoj pobjedi "Oluja 95" u Kninu te ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u spomen-parku Domovinskog rata u Sinju.

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" otvoren je smještajni objekt "Vukovar". Sastoji se od 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica i namijenjen je za potrebe smještaja polaznika škola Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman.

Na svečanosti sudjeluju premijer Andrej Plenković te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Premijer Plenković je naglasio kako je današnji dan velik i važan događaj koji objedinjuje povijest stvaranja Hrvatske, pobjedu u Domovinskom ratu i dug put do moderne vojske.

- Dan oružanih snaga je ne samo važna poruka domoljublja i nacionalnog zajedništva, nego i pokazatelj spremnosti i sposobnosti za obranu hrvatskog teritorija, pružanje pomoći stanovništvu u vrijeme ugroza i kriza, rekao je.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta smještajnog objekta "Vukovar". Rekao je kako je Hrvatska vojska danas spremna odgovoriti na sve izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti, a naši vojnici diljem svijeta postižu u sjajne uspjehe na međunarodnim vojnim vježbama. Dodao je kako je HV niz puta pokazala spremnost i obrambenu sposobnost.

Premijer je rekao da RH, kao članica EU-a i NATO-a, daje svoj doprinos operacijama i misijama potpore miru i ispunjava sve međunarodne obveze i doprinosi zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Govorio je o važnosti moderne vojske, koja mora imati modernu opremu, a hrvatski vojnik je u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, u što je uloženo mnogo sredstava.

- Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom, kvalitetnijom i podizati razinu obrambenih sposobnosti i njezin međunarodni ugled, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!