08:20 / 08.05.2019.

Autor: HRT

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Program je počeo u subotu Trnjanskim kresovima, a nastavit će se danas polaganjem vijenaca na Mirogoju. Večeras će se održati i mimohod Besmrtni partizanski odred.
Obilježava se Dan pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba. Program je počeo u subotu Trnjanskim kresovima na savskom nasipu, a nastavio se polaganjem vijenaca na Mirogoju.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u pratnji izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista odao je počast poginulima.

Položili su cvijeće i vijence na Grobnici narodnih heroja, kod Spomenika kozaračkoj djeci i na Partizanskom groblju.

- Nije bilo pobjede antifašističke koalicije u kojoj Hrvatska nije dala obol u 2. svjetskom ratu i da nije bilo branitelja iz Domovinskog rata na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji je također bio antifašist, mi nikad ne bismo imali slobodne i demokratske Hrvatske, rekao je Bandić.

Večeras će se održati i mimohod Besmrtni partizanski odred koji će krenuti u 18 sati s Trga žrtava fašizma.

Središnja manifestacija 74. obljetnice oslobođenja grada Zagreba i Dan pobjede nad fašizmom u organizaciji Saveza antifašističkih boraca (SABA) Republike Hrvatske i Zajednice udruga antifašističkih boraca (ZUAB) održat će se sutra svečanom akademijom u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski.

U sklopu obilježavanja Dana pobjede pripremljene su i dvije izložbe. Jedna se otvara u četvrtak u predvorju male dvorane Vatroslav Lisinski pod nazivom "Od pobjede do pobjede", a druga, "Stradanja u logorima NDH", moći će se pogledati od 13. do 17. ovoga mjeseca u predvorju zgrade gradske uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!