Obilježavanje dana Sisačko-moslavačke županije

11.06.2023.

13:16

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Obilježavanje dana Sisačko-moslavačke županije

Obilježavanje dana Sisačko-moslavačke županije

Foto: HTV / HRT

Dan je Sisačko-moslavačke županije. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i svijeća za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile na sisačkom gradskom groblju i kod spomenika poginulim braniteljima, a zatim je ispred rodne kuće Stjepana i Antuna Radića odana počast tim hrvatskim velikanima i osnivačima Hrvatske pučke seljačke stranke.

Obilježavanje Dana županije nastavlja se i sutra, za kada je najavljena svečana sjednica Županijske skupštine, a sutra će Glinu, Petrinju i Sisak posjetiti i premijer Andrej Plenković.

- Posebno se prisjećamo dva brata, dva Hrvata, koji su rođeni na području naše županije, Stjepana i Antuna Radića koji su ostavili velik trag u našoj povijesti. Posebno se prisjećamo i naših živih junaka, hrvatskih branitelja, a s posebnim pijetetom i poginulih hrvatskih branitelja bez kojih i ne bi bilo Sisačko-moslavačke županije, rekao je župan Ivan Celjak.

- Županija je, u okviru svoje nadležnosti, u obnovi vrlo uspješna i trenutno smo najbrže rastuća Županija, u čiji razvoj Vlada RH ulaže značajna sredstva, istaknuo je župan Celjak, dodavši kako vjeruje da će stanovnici županije osjetiti napredak i u svoj svakodnevnici.

U izaslanstvu Sisačko-moslavačke županije bili su i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, zamjenik župana Mihael Jurić i zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića vijence je položila i zapalila svijeće saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

U obilježavanju u Desnom Trebarjevu sudjelovali su i saborski zastupnici Marijana Petir, Krešo Beljak i Željko Lenart.

Misno slavlje u crkvi sv. Martina biskupa u Desnoj Martinskoj Vesi predvodio je župnik Ivica Šimunović.

Premijer Plenković u ponedjeljak u Sisku, Petrinji i Glini


U povodu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije sutra će se održati svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj će sudjelovati i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Premijer će nakon svečane sjednice obići obnovljenu zgradu Doma za starije osobe Sisak, završne radove na zgradi Gimnazije Sisak te radove na zgradi županijskog Doma zdravlja i zgradi županijskog Kulturno-povijesnog centra.

Također premijer Plenković će u ponedjeljak s ministrom hrvatskih branitelja Tomo Medvedeom biti na svečanom otvorenju Veteranskog centra Petrinja, a uz Petrinju, posjetit će i Glinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!