Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

23.08.2018.

12:12

Autor: HRT

default error photo
Plenković, Štromar, Pejčinović Burić i Medved zapalili su svijeće na Mirogoju, a izaslanici predmijera i predsjednika Sabora položit će vijence i u Maclju te na Golom otoku.
U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić, potpredsjednika Predraga Štromara i ministra branitelja Tome Medveda, zapalio je svijeće na gradskom groblju Mirogoj.

"Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum je demokratskog identiteta Hrvatske. Adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, nužno je za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti", rekao je Andrej Plenković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sudjeluje na memorijalnoj konferenciji žrtvama totalitarnih sustava u Tallinnu u Estoniji, a izaslanici predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora položit će vijence i u Maclju te na Golom otoku.

Također, održava se i 5. Elafitsko hodočašće, koje organizira udruga Hrvatski domobran Dubrovnik. Otočići Daksa i Jakljan u dubrovačkom akvatoriju, te Slano u dubrovačkom primorju, mjesta su zločina koji su počinili partizani 1944. ubivši 272 civila i vojnika.Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!