06:59 / 10.12.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT

Obilježavanje godišnjice smrti Franje Tuđmana

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas se obilježava 21. godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.
U povodu 21. godišnjice smrti prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem položilo je vijenac na Tuđmanovu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju.

➡️ 10. prosinca 1999. - Umro Franjo Tuđman

- Franjo Tuđman jedna je od najvećih povijesnih ličnosti u hrvatskome narodu. Sjećanje na njega ne blijedi, sjećanje na njega postaje sve veće. Čini mi se da ga počinju razumijevati i oni koji su mu devedesetih bili politički suparnici - poštuju ga i cijene. Drago mi je da je Tuđman danas osoba koja se izravno povezuje sa stvaranjem hrvatske države i sa svim što je obilježilo naših zadnjih 30 godina, poručio je Gordan Jandroković- HDZ je danas pozicioniran upravo tamo gdje ga je pozicioirao naš utemeljitelj i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Na tom ćemo tragu i nastaviti. Zastupati interese hrvatskog naroda i graditi perspektivu trasiranu onako kako ju je postavio naš prvi predsjednik, izjavio je Tomo Medved.

Počast u Velikom Trgovišću

Izaslanstvo HDZ-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću. Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić je rekao da je Franjo Tuđman pokazao kako se za hrvatsku državu može boriti iz različitih pozicija, on kao sin predratnog HSS-ovca, pripadnik partizanskog pokreta, ravnatelj Instituta za povijest hrvatskog naroda i kao disident.

➡️ Otvoren Spomenik domovini vrijedan više od 21 mil. kn

Na zagrebačkom Trgu Stjepana Radića svečeno je, uz nazocnost gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika državnih vlasti, te drugih visokih uzvanika otvoren Spomenik domovini.

U videoprilogu iz arhive HRT-a pogledajte kako su su hrvatski građani dočekali vijest o smrti prvoga hrvatskoga predsjednika.Škoro: Domovinski pokret podržava sve što je zastupao Tuđman

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je da ta stranka podržava sve vrijednosti koje je zastupao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nakon što je izaslanstvo Domovinskog pokreta na Mirogoju položilo vijenac i zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika. Dodao je kako će Domovinski pokret "uvijek podržavati sve ono što je na tragu onoga što je zastupao dr. Tuđman, a to je cjelovitost, to je integritet, to je zajedništvo, i to je suverenitet". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!