Obilježavanje jubilarne 10. obljetnice ulaska u EU

30.06.2023.

23:06

Autor: HRT/IMS

Obilježavanje 10. godišnjice ulaska u EU

Obilježavanje 10. godišnjice ulaska u EU

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Točno u ponoć navršava se 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Jubilarna obljetnica obilježava se večeras na Europskom trgu u Zagrebu. Predstavništvo Europske komisije u suradnji s uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj priredilo je bogat program, a održani su i svečani govori.


Iz Zagreba se javila novinarka Jelena Šarić:


- Proslava i dalje traje, a za večeras je pripremljen bogat glazbeni i filmski program koji će trajati sve iza ponoći. Tada ćemo svi zajedno dočekati 10. rođendan Hrvatske u EU.Stigli su ovdje i visoki uzvanici, europski zastupnici, potpredsjednica EK, Dubravka Šuica, a svečanim govorima obratili su se Andrej Plenković, Gordan Grlić Radman i Tomislav Tomašević, rekla je.

- U svojim govorima osvrnuli su se na posljednjih deset godina članstva, podsjetili su na težak put i dugotrajne pregovore. Istaknuto je da je Hrvatska ulaskom u EU ostvarila svoj glavni vanjskopolitički cilj od neovisnosti. Ulaskom u Eurozonu i Šengen u posljednjoj godini članstva, Hrvatska je ostvarila sve ciljeve po pitanju eurointegracija, dodala je citirajući premijera.

- Premijer je također komentirao međunarodni položaj Hrvatske te istaknuo kako se hrvatski glas dobro sluša i dobro čuje u europskim institucijama, kazala je.

Galerija
Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Tomislav Tomašević na Europskom trgu, Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Premijer pozdravlja građane, Foto: Matija Habljak/PIXSELLObraćanje gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Foto: Matija Habljak/PIXSELLUzvanici na Europskom trgu, Foto: Matija Habljak/PIXSELLUzvanici prilikom dolaska na Europski trg, Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Obraćanje premijera Plenkovića


Hrvatska je punopravna članica Unije postala nakon rata za neovisnost 1990-tih, ekonomske i političke tranzicije te kompliciranih pregovora koji su bili opterećeni suradnjom s Haškim sudom i bilateralnim sporom sa Slovenijom.

- Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u EU, a s prvim danom ove godine i u šengenski prostor i eurozonu. "Kao narod moramo biti ponosni na ta postignuća, rekao je Plenković.

- Članstvo u EU nije došlo samo od sebe, teško smo se borili, imali smo vrlo zahtjevne pregovore s puno uvjeta i problema (...) Nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će vremena proći da bilo koja druga država koja aspirira prema članstvu u Uniji ostvari ovaj cilj, dodao je premijer. 

- Naša je zadaća danas da s ogromnim sredstvima koja smo osigurali prije 3 godine, a to je ukupno 25 milijardi eura, kroz sedmogodišnje financiranje, proračun EU, instrumente iduće generacije, kroz sredstva iz fondova EU, obnovimo škole, bolnice i obrazovne institucije ovdje i na Banovini, rekao je.

- Činjenice su da imamo zajedničke sustave i snažan sustav pravnih veza koje su skoro pa neraskidive, zaključio je premijer.

Tomašević: Drago mi je da je Hrvatska iskoristila sredstva iz fonda


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva.

- Zagreb je 2020. iz europskih fondova povukao 150 milijuna kuna. Mi smo sada na polovici ove godine, već povukli 500 milijuna kuna, rekao je Tomašević i dodao je da je dobar dio sredstava povučen iz Fonda solidarnosti.

- Drago mi je da je hrvatska vlada iskoristila taj fond na način da ne vraća u prvobitno stanje te objekte nakon potresa nego da ide težim, kompleksnijim, ali ispravnijim putem, da se ide u cjelovitu obnovu. Da ti projekti budu otporniji na potrese i kvalitetniji i drago mi je da je Grad Zagreb dao neki doprinos u tome da se povuče novac, naglasio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!