Obilježavanje krunidbe Charlesa III. u Osijeku

22.04.2023.

20:47

Autor: Igor Rotim/IMS/HRT

RAZGOVOR S VELEPOSLANIKOM

RAZGOVOR S VELEPOSLANIKOM

Foto: Dnevnik / HTV

Središnje obilježavanje krunidbe Charlesa Trećeg u našoj zemlji održat će se u Osijeku, koji je izabran dijelom i zbog toga što je šukundjed novoga kralja rođeni Osječanin Franz von Teck. Međutim, dodao je - Osijek je imao prednost i zbog posjeta Charlesa gradu na Dravi, i lijepim uspomenama koje je sa sobom ponio.

O detaljima praćenja krunidbe u gradu na Dravi za HRT govori britanski veleposlanik u Hrvatskoj Simon Thomas. 

Govoreći o stavu građana Velike Britanije prema Kruni veleposlanik Simon Thomas je kazao kako je monarhija važna sa sve građane i tradicionalna je poluga političkog sustava. Naglasio je kako ju Charles III. namjerava modernizirati.

- Namjera je novog kralja da monarhiju približi zajednici, da unaprijedi rad za opće dobro. Britanija je danas multietnička i multikulturalna i moramo se za takve stvari zauzeti, kazao je veleposlanik. Dodao je da će, iako je krunidba zadana tradicijom - u njoj biti novih elemenata.

Uz prisustvo visokih uvaženih gostiju iz Britanije i svijeta, na njoj će biti i predstavnici građana iz svih slojeva britanskog društva, kazao je. Izrazio je zadovoljstvo što će u Londonu biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Središnja svečanost i praćenje krunidbe bit će organizirano u Arheološkom muzeju u osječkoj Tvrđi.

- To je Osijek. Stoga će na proslavi biti dobre hrane, izvrsnih vina u skladu s poznatom slavonskom gostoljubivošću. Bit će glazbe i plesa, a krunidba će se izravno prenositi. Međutim, ono što svaki skup čini posebnim su upravo ljudi, zaključio je veleposlanik Simon Thomas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!