07:17 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, ali će ga neke institucije u Hrvatskoj obilježiti danas.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Hrvatski sabor zasjedanje je počeo minutom šutnje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako te žrtve moraju zauvijek ostati u kolektivnoj svijesti čovječanstva da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, dan je sjećanja na sve žrtve onog što sa sigurnošću možemo nazvati potpunim slomom čovječanstva. Uz mučki ubijene žrtve holokausta, danas, sutra, ali i svaki dan, moramo se sjećati i svih preživjelih koji nose teret jedne strašne povijesti te njihovih obitelji i bližnjih. A upravo svjedočenja preživjelih moraju se nastaviti prenositi na buduća pokoljenja kako se ne bi zaboravila ili banalizirala patnja milijuna ljudi i njihovih obitelji, rekao je Jandroković na početku saborskog zasjedanja.

Holokaust nam, poručio je, mora biti stalni podsjetnik na strahote koje mogu prouzročiti rasizam i mržnja.

27. siječnja 1945. oslobođen je nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Taj najveći logor zločina i okrutnosti simbolizira i sva druga mjesta na kojima je tijekom nacističkih i fašističkih režima sustavno mučeno i ubijeno  šest milijuna djece, žena i muškaraca – samo zato što su bili Židovi i što su, prema monstruoznoj nacističkoj ideologiji, pripadali neželjenoj skupini.

Šest milijuna ljudskih priča i snova, među kojima i onih pripadnika raznih manjinskih skupina, nepovratno je nestalo. Stoga naša odgovornost kao pojedinca, ali i društva mora biti borba protiv nesnošljivosti i mržnje, antisemitizma, ksenofobije i predrasuda bilo koje vrste
, istaknuo je predsjednik Sabora.

Potom je Jandroković sa suradnicima sudjelovao u polaganju vijenca na groblju Mirogoj kod skulpture Mojsije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!