Obilježavanje stradanja i Tuđmanova posjeta u Peckima

25.08.2023.

Zadnja izmjena 20:15

Autor: HRT/Hina/V.G.

Spomen-obilježje

Spomen-obilježje

Foto: HTV / HRT

Otkrivanjem spomen-ploče, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i služenjem mise u mjestu Pecki na petrinjskom području u petak je obilježena 32. godišnjica stradanja mještana i branitelja, te posjet prvoj crti bojišta prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kako su najavili iz Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja, to je prvi korak u uređenju budućeg spomen-područja, koje će obuhvaćati i obilježavanje pet kilometara prve crte obrane te drugih lokaliteta na tom području.

Mjesto Pecki zbog svoje lokacije dugo je branilo ne samo Banovinu nego i Hrvatsku. Zbog toga je predsjednik Tuđman 25. kolovoza 1991., tijekom boravka u Sisku, Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici, posjetio branitelje u Peckima, kako bi ih ohrabrio da ustraju u obrani domovine.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je važnost obilježavanja takvih događaja kako bi se sačuvala i prenijela na mlađe generacije istina o Domovinskom ratu.

- Predsjednik Tuđman je u izrazito zahtjevnim i opasnim okolnostima došao ovdje ohrabriti branitelje i uvjerio se u stanje obrane, opremljenosti i organiziranosti. Raduje me što je ovdje danas veliki broj branitelja iz cijele Hrvatske, svi su odali počast i zaslugu našim žrtvama, a istodobno u zajedništvu očuvali snagu koju smo izgradili za vrijeme Domovinskog rata, rekao je Medved.

O značenju događaja u Peckima govorili su i saborska zastupnica Magdalena Komes te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Projekt uređenja spomen-područja obrazložili su dopredsjednik udruge branitelja Tihomir Šalić i voditelj projekta Ivo Vranić-Buva.

Spomen-obilježje otkrili su brat poginulog branitelja Pepo Mlađenović i Tomo Medved, a blagoslovio ga je i zajedničku molitvu predvodio sisački biskup Vlado Košić.

 Poslijepodne je u Donjem Lađevcu pokraj Slunja obilježena i pogibija Bože Bionde, pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko koji je stradao u obrani Vukovara 25. kolovoza 1991.

- Ušao je na poziv predsjednika Tuđmana na tečaj prvi hrvatski redarstvenik, ušao u najelitniju postrojbu ATJ Lučko u okviru MUP-a, odlazi u Vukovar i daje svoj doprinos na način kako to čine snažni domoljubi. Nažalost, položio je svoj život u obrani Vukovara i obrani Republike Hrvatske, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!