Obilježena 30. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika

24.08.2021.

09:12

Autor: V.G./T.V./HRT

Žuta Lokva

Žuta Lokva

Foto: Ivana Perić / HTV/HRT

U Žutoj Lokvi obilježena je 30. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika. Na današnji dan 1991. petorica hrvatskih policajaca iz postaje u Brinju našla su se u srpskoj zasjedi u kojoj su četvorica ubijena, a jedan se ranjen uspio izvući prema Senju. 


Galerija
Žuta Lokva, Foto: Ivana Perić/HTV/HRT
Žuta Lokva, Foto: Ivana Perić/HTV/HRTŽuta Lokva, Foto: Ivana Perić/HTV/HRT

Uz preživjelog kolegu Darka Murata, najužu obitelj poginulih policajca Dragutina Toljana, Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milana Vranića, obilježavanju 30. godišnjice prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u pratnji načelnika Policijska uprave ličko-senjske Zorana Zdunića.

Uz potpredsjednika Vlade vijence su položili i svijeće upalili preživjeli policijski službenik s obitelji i članovima obitelji poginulih policajaca, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatskog sabora i Ministarstva hrvatskih branitelja te predstavnici Ličko-senjske županije i općine Brinje.

Obilježavanje je završeno Svetom misom zadušnicu za poginule policijske službenike koju je predvodio velečasni Josip Tomljanović, župnik Župe UBDM u Brinju.

Ministar Božinović je istaknuo da je ubojstvo četvorice hrvatskih redarstvenika u srcu Like označilo je početak oružane agresije.

- To nam potvrđuje da je hrvatska policija na početku rata bila prva organizirana sila koja se suprotstavila neprijatelju, koja nije pokleknula, a upravo zbog hrabrosti hrvatskih policajaca stvorene su okolnosti u kojima je narasla hrvatska vojska. Upravo ovim ljudima koji su na početku rata 1991. godine položili svoje živote možemo, trebamo i stalno ćemo dolaziti i zahvaljivati na njihovoj žrtvi koja nam je omogućila život u vlastitoj, demokratskoj hrvatskoj državi, rekao je Božinović.

Prije 30 godina, to kobno maglovito jutro, policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj.

U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u Ispostavu.

Neposredno nakon što je svih pet policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo, na njih je iz zasjede iz grmlja s desne strane kolnika otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“.

Već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Kolega Darko Murat pokušao je uzvratiti vatrom, no došlo je do zatajenja puške pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!