Obilježen Dan antifašističke borbe u Zagrebu, uz protest

22.06.2018.

15:55

Autor: D.M./HRT

default error photo
Sudionici će izraziti protivljenje zbog toga što je 31. kolovoza prošle godine promijenjeno dotadašnje ime toga trga - Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.
Skupom na bivšem Trgu maršala Tita u Zagrebu, kod Hrvatskog narodnog kazališta, Antifašistička liga i Savez antifašističkih boraca i antifašista obilježili su u petak Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, poručivši okupljenima da će vratiti ime tom trgu, kao što su vratili ime i Trgu žrtava fašizma.

Uz hrvatske zastave te one sa srpom i čekićem, sudionici skupa nosili su transparente s porukama - "Antifašizam je moj izbor, socijalizam je moj izbor", "Smrt fašizmu, sloboda narodu, Trg maršalu", "Tito zauvijek kao simbol antifašizma i socijalizma", "Na ploči ne piše, u srcu je ostalo - Trg maršala Tita", te s fotografijama pripadnika 'bezvremenskog partizanskog odreda' - Franje Tuđmana, Rade Končara, Rajke Baković.

Na skupu su čitani stihovi Ivana Gorana Kovačića, Vesne Parun, Vladimira Nazora, svoju je prigodnu pjesmu pročitao i Borivoj Radaković, s baštinskim repertoarom nastupio je zbor Kamene babe, a među sudionicima su bili i predstavnicima stranaka Naprijed Hrvatska, Nova ljevica, SDP-a.

Kako se moglo čuti u govorima pred stotinjak okupljenih, tim se skupom želi podsjetiti na stotine tisuće ljudi s ovih prostora koji su sudjelovali u najvećem pokretu otpora u okupiranoj Europi, ali i pokazati zabrinutost za "društvo u kojem se iz kolektivne memorije brišu iskustva o tome kako zlo nastaje i kako se nasilju i nepravdi treba suprotstaviti".

"Stojimo na trgu kojemu su oteli ime i njegovo simbolično značenje, a oteli su ga isti oni koji nam čestitaju Dan antifašističke borbe", rekla je Rada Borić, aktivistica i gradska zastupnica Nove ljevice. Smatra da se Vladi i Saboru može vjerovati tek onda kada neće raditi povjerenstva koja će odlučivati je li 'za dom spremni' stari hrvatski pozdrav i kada neće dopustiti da rušenja i obilježavanja antifašističkih spomenika 'ušatim U' prolaze nekažnjeno. "Danas se antifašizam poistovjećuje s antihrvatstvom, upravo zbog takve klime i takvog tendenciozonog izjednačavanja, mnogi se boje da ih se poveže s antifašizmom", poručila je Borić.

Na ulazu u zagrebački HNK  prigodno je postavljen rad "Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći", s fotografijom Zlatka Hasanbegovića i Velimira Bujanca u zagrljaju, a riječ je o performansu - čestitki redatelja Olivera Frljića za Dan antifašističke borbe.

I u ostalim gradovima diljem Hrvatske antifašističke udruge, gradska i županijska izaslanstva obilježila su taj dan prigodnim svečanostima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskim grobljima. Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe održano je u šumi Brezovica kod Siska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!