Obilježen Dan civilne zaštite RH; predanost, spremnost i obučenost pripadnika CZ

01.03.2023.

15:29

Autor: Hina/HRT

Obilježen Dan civilne zaštite RH

Obilježen Dan civilne zaštite RH

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH 1. ožujka obilježeni su u srijedu u Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te je istaknuta izuzetna predanost, spremnost i obučenost njezinih pripadnika u zaštiti života i imovine građana.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je snaga Civilne zaštite došla do punog izražaja u pružanju pomoći u teškim situacijama i najizazovnijim okolnostima.


U Vladino ime zahvalio je pripadnicima Civilne zaštite koju čine volonteri i profesionalci, naglasivši kako ne postoje dovoljne riječi zahvale za to što požrtvovno rade.


- Od djelovanja i pomoći unesrećenima vjerojatno nema plemenitijeg čina, jer se nerijetko spašavaju životi žrtava raznih nesreća, rekao je Božinović.


Podsjetio je na aktivnosti pripadnika Civilne zaštite prigodom potresa, poplava i požara u Hrvatskoj, ali i pomoći u međunarodnim akcijama spašavanja, primjerice nakon potresa u Turskoj gdje je je hrvatski tim jedan od privih priskočio u pomoć unesrećenima.


- Odradili ste sjajan posao i u pandemiji koronavirusa i zbrinjavanju više od 22.000 izbjeglih iz Ukrajine. Ljudskost, humanost, znanje i volja je put kojim svijet treba ići naprijed, naglasio je Božinović. Dodao je kako moramo stalno napredovati, pratiti tehnološka dostignuća i primjenjivati ih u sustavu CZ.


Do kraja godine izgradnja i opremanje Nacionalnog središta CZ


Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je da se Međunarodni dan CZ na dan 1. ožujka, obilježava od 1990., a u Hrvatskoj kao nacionalni dan od 1992.


Sustav CZ je pripremljen i osposobljen da bi svima koji se nađu u potrebi pružio primjerenu pomoć, rekao je.


U Logističkom centru u Jastrebarskom izložena je oprema sustava CZ za spašavanje iz ruševina, nabujalih voda, pružanje pomoći u radiološko-biokemijskim ugrozama, logistička oprema potrebna za zbrinjavanje stanovništva i potporu operativnim snagama, kao što su vozila, šatori, čamci.


- U djelovanju nakon potresa koristila se oprema za traganje u ruševinama, kamere i detektori, oprema za ulazak u ruševine, rekao je Trut.


Do kraja godine najavio je kupnju dvaju helikoptera te izgradnju i opremanje Nacionalnog središta CZ.


Trut je uručio i pohvalnice pripadnicima modula za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, upućenih u Tursku nakon razornih potresa.


Također, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici uručen je Sporazum o davanju na trajno korištenje opreme i plovila kupljenih iz projekta Opremanje i osposobljavanje intervencijskih postrojbi Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


Izvedena je demonstracija upotrebe robota za rad u ekstremnim uvjetima, a izložena je i oprema tehničko-taktičkog zbora Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!