Obilježen dan Općine Omišalj i 30. godišnjica njenog osnutka

30.05.2023.

21:42

Autor: Hina/HRT/T.S.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Milanović

Svečanosti je nazočio i predsjednik Milanović

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Omišlju je u utorak svečanom sjednicom obilježena 30. obljetnica Općine Omišalj i Dan ove općine, Duhovni utorak, uz nazočnost hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović ustvrdila je da je Omišalj relativno najobrazovanija jedinica lokalne samouprave na otoku Krku, da njeno kulturno i povijesno značenje znatno premašuju njen prostor te da je gospodarski po službenim podatcima peta najrazvijenija jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Godišnje se ulaže više od pet milijuna eura na području općine u projekte poput vodovoda i odvodnje, zbrinjavanja otpada, uređenja trgova i prometnica do ulaganja u luke i plaže, naglasila je. Mnogo se investira u školstvo, grade se škole, dječji vrtići i izdašno se stipendiraju srednjoškolski učenici i studenti, navela je. Ahmetović je istaknula i da se stanovništvo općine povećava, da se doseljavaju ljudi s kopna, mladi odlaze na školovanje u druge gradove, ali se potom i vraćaju u Omišalj.

Milanović: Kvaliteta života na Krku je bitno poboljšana zbog bolje metode upravljanja


Predsjednik RH Zoran Milanović ocijenio je da je kvaliteta života i razina komunalnih usluga na otoku Krku bitno poboljšana proteklih desetljeća, navodeći da to može potvrditi osobno, ističući da je, osim u Zagrebu, na Krku na neki način i živio te ovaj kraj smatra svojim. "To ne može biti samo rezultat protoka vremena, nego i bolje metode upravljanja", rekao je.

 - Ovaj model decentralizacije u pravilu funkcionira na zadovoljavajući način, posebno tamo gdje ima mogućnosti i gdje se stvara novac i vrijednost. Tamo gdje nije tako, tamo treba raditi hrvatska država koja nas, koliko je moguće, treba izjednačiti i približiti međusobno pravima i mogućnostima, istaknuo je Milanović.

Predsjednik Milanović je ovom prigodom istaknuo da "onima koji misle da je danas Dan državnosti, od srca čestita". "To su stvari koje nas ne trebaju dijeliti, ali se moramo u tim stvarima više povezati. Postoje stvari koje nas još više spajaju i nisu nimalo kontroverzne", zaključio je.

Na svečanosti su se okupljenima obratili i uputili čestitke potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, zamjenik primorsko- goranskog župana Vojko Braut, predsjednica Općinskog vijeća Omišlja Dunja Mihelec te gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!