Obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske

28.07.2018.

11:53

Autor: HRT

default error photo
27. srpnja 1941. stanovništvo ličkog kraja odlučilo se suprotstaviti ustaškoj i fašističkoj represiji.
U Srbu je obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Stigle su stotine antifašista iz Hrvatske i susjednih zemalja. Na mjesnom groblju položeni su vijenci u spomen na poginule partizane.

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. srpnja 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Do raspada Jugoslavije taj se datum obilјežavao kao početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se obilježava kao podsjetnik na antifašističku borbu.

"Današnji dan znači borbu za slobodu, bratstvo različitih naroda, prije svega hrvatskog i srpskog, koji su za tu slobodu učinili toliko da ih se mi danas tebamo sjećati i ne smijemo zaboraviti to što su zajedno učinili za zajedničku zemlju", istaknuo je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a. 


Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Istovremeno, nekoliko stotina metara dalje od mjesta gdje su položeni vijenci u podnožju Spomenika ustanku, uz policijsko osiguranje okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika, ekstremnih desničara. Prosvjedovali su protiv obilježavanja ustanka. Policija nije morala intervenirati.

"Ti povici i ta mizerna skupina koja protestira, to su ljudi izgubljeni u vremenu i prostoru. Meni je žao što se to događa, ovo obilježavanje je obilježavanje jednog od najčasnijih događaja u Drugom Svjetskom ratu koji se nas tiču", komentirao je bivši predsjednik države Stjepan Mesić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!