12:46 / 03.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Obilježen Dan zagrebačkog Sveučilišta

-

-

Foto: - / -

Obilježen je Dan zagrebačkog Sveučilišta i početak 350. akademske godine. Sveučilište u Zagrebu je utemeljeno drugoj polovini 17. Stoljeća. Najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi.
U zagrebačkom HNK-u obilježen je Dan zagrebačkog sveučilišta i početak 350. akademske godine. Sveučilište u Zagrebu je utemeljeno u drugoj polovini 17. stoljeća i najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi.

Naše najveće sveučilište sastoji se od 33 fakulteta i akademije, a na njemu znanje stječe više od 70.000 studenata.

U HNK su se okupili predstavnici znanstvene, društvene i političke javnosti, predstavnici Vlade, predsjednice Republike, a pozdravni govor održao je i predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić.

Na svečanosti su bila uručena i počasna zvanja umirovljenim profesorima, ali i nagrade za znanstveni rad u raznim područjima. Nagradit će se i izvanredni studenti.

Nakon završetka svečanosti na Sveučilištu, održao se i Drugi rektorski forum zapadnog Balkana, na kojem će rektori 20 sveučilišta potpisati Sporazum o osnivanju zajednice Sveučilišta zapadnog Balkana. 

U ponedjeljak će predstavnici Sveučilišta odati počast preminulim profesorima i studentima, ali i nagraditi studente sportaše za prošlu akademsku godinu. Među dobitinicima su u braća Sinković, veslači olimpijci, studenti Kineziološkog fakulteta.

Rektor Sveučilišta, Damir Boras, kojem je ovo 2. rektorski mandat, u svom se govoru osvrnuo na ulogu Sveučilišta. "Sveučilište treba biti jedna od najvažnijih proizvodnih grana u našoj zemlji. Industrija koja stvara buduće nastavnike, buduće samostalne i produktivne članove našega društva u gospodarstvu i svim javnim i društvenim djelatnostima. Opskrbljene suvremenim znanjima i vještinama, te motivacijom za sudjelovanjem u društvenom napretku", rekao je Boras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!