Obilježena 20. godišnjica pogibije međimurskog policajca Željka Murka

10.02.2023.

13:46

Autor: HTV/Hina

Obljetnica pogibije Željka Murka

Obljetnica pogibije Željka Murka

Foto: PU međimurtska / -

Polaganjem vijenaca i komemorativnim skupom u petak je u Mihovljanu obilježena 20. godišnjica pogibije međimurskog policajca Željka Murka u kojega je tijekom potjere za pljačkašem banke u Nedelišću smrtonosni hitac ispalio Marsel Budimir.

Na Gradskom groblju Čakovec u Mihovljanu na Murkov su grob vijence položila izaslanstva Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, PU međimurske, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Međimurske županije te članovi Murkove obitelji.

Na nemili događaj u kojem je Murk izgubio život podsjetio je načelnik PU međimurske Ivan Sokač koji je istaknuo da se počinitelj nakon pljačke udaljio vozilom prema Varaždinu, a ophodnja prometne policije Čakovec, koja je tada bila najbliže, uputila se za njim.

- Pravovremena blokada spriječila je daljnji bijeg pljačkaša vozilom, ali se dao u bijeg pješke, s automatskom puškom. Policajci su izašli iz auta za njim, a on ih je sačekao u zasjedi i pucao, objasnio je Sokač dodajući da je Murk bio hrabar, odličan policajac i primjer kako policija mora postupati prilikom obavljanja službene dužnosti.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je zahvaljujući svojoj hrabrosti, požrtvovnosti i ljubavi prema svom poslu Murk izgubio život.

- Bez obzira na to što ga fizički nema, živjet će dokle god ga se mi sjećamo, a to činimo svake godine 10. veljače. Od strane Međimurske županije i Grada Čakovca nismo zaboravili na njegovu obitelj, njegove roditelje ni sve one vrijednosti koje je on živio, a koje mi nastavljamo, naglasio je Posavec.

Iza Željka Murka ostali su supruga i trojica sinova te njegovi roditelji.

- Ono što smatram bitnim je da je ova obitelj uspjela u naumu majke da djeca stanu na zdrave noge i postanu zdrava i sretna obitelj, unatoč tome što su ostali bez oca, rekla je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nakon što je vijenac položen i podno Spomen ploče Murku na Društvenom domu u Mihovljanu održan je komemorativni skup.

Marcel Budimir koji je nakon pljačke banke u Nedelišću ubio Murka i ranio njegovog kolegu Stjepana Balića služi četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!