HKR i IKA obilježili obljetnice osnutka, čestitao im Papa

18.04.2023.

22:19

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Obilježena 30. obljetnica djelovanja Informativne katoličke agencije i 25. obljetnica emitiranja Hrvatskog katoličkog radija

Obilježena 30. obljetnica djelovanja Informativne katoličke agencije i 25. obljetnica emitiranja Hrvatskog katoličkog radija

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Hrvatski katolički radio (HKR) i Informativna katolička agencija (IKA) obilježili su danas na svečanosti u Zagrebu obljetnice osnutka, a na predanoj ulozi u službi evanđelja čestitao im je papa Franjo.

Čestitku, koju je u povodu 25. obljetnice HKR-a i 30. obljetnice ustanovljenja IKA-e uputio papa Franjo, pročitao je apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua na svečanosti u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu, gdje su bili predsjednik HBK-a i novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

Papa je dvjema katoličkim novinskim ustanovama zahvalio za ulogu koju obavljaju u službi evanđelja te izrazio nadu da će obljetnice pobuditi obnovljenu predanost širenju vrijednostî bratstva, solidarnosti i mira.

Djelatnike je pozvao na predano služenje istini putem dobroga novinarstva koje ne daje prostora medijskim glasinama.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša istaknuo je da su IKA i HKR kao katolički mediji izgradili identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti.

- Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškoga odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu, rekao je Kutleša.

Galerija
HKR i IKA obilježili obljetnice osnutka, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
HKR i IKA obilježili obljetnice osnutka, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLHKR i IKA obilježili obljetnice osnutka, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLHKR i IKA obilježili obljetnice osnutka, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLHKR i IKA obilježili obljetnice osnutka, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nadbiskup Kutleša: Važan zadatak učvrstiti vjerodostojnost


Ustvrdio je da u doba tzv. infodemije u kojem je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnosti jedan od važnih zadataka snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje.

Naglasio je da su te obljetnice prilika za promišljane o prijeđenom putu agencije i o iskustvima što ih je stekla tijekom tri desetljeća, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva.

- Nudeći izvješća utemeljena na činjenicama i obilježena odgovornošću za vjerodostojnost vijesti, IKA je danas nezaobilazan medijski servis HBK, napomenuo je zagrebački nadbiskup.

Za HKR je rekao da preko radio valova više od 25 godina nudi poruku istine utemeljene na navještaju Kristova Evanđelja koja se odnosi na vjerodostojno izvješćivanje kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije.

Obuljen Koržinek: U korak s novim tehnologijama s ciljem pružanja točnosti


Obljetnice katoličkim medijima u ime premijera Andreja Plenkovića čestitala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, istaknuvši da IKA ima "neizmjerno važnu ulogu u našem medijskom prostoru".

Ustvrdila je da u digitalnom vremenu - kada se nerijetko na štetu točnosti i cjelovitosti nameće želja za što bržim vijestima - IKA ide u korak s tehnologijama ali i s trajnim ciljem pružanja točnosti i provjere informacija.

- HKR je mjesto gdje se otvaraju različite društvene teme, pokreću rasprave od javnog interesa i dijalog, ocijenila je ministrica i dodala da je takav medij relevantan sugovornik s brojnim slušateljima.

Tome, naglasila je svjedoči niz priznanja i nagrada koje su novinari i urednici dobili za svoj ne samo novinarski, nego i humanitarni rad.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže (HKM), pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski rekao je da je u vremenu u kojem se rezervirana istina odvojila od stvarnih činjenica zbog čega sve postaje samo percepcija pravo blago imati medije koji promiču istinu i dobro.

Na svečanosti je premijerno prikazan i dokumentarni film "Prvih 25 godina HKR-a" autora Diane Tikvić i Mihaela Varenice, a bivšim urednicima i ravnateljima, djelatnicima i suradnicima HKR-a i IKA-e dodijeljene su zahvalnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!