07:15 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Obilježena 25. obljetnica operacije Maslenica

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Velikom oslobodilačkom akcijom hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika omogućeno je prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.
Na današnji dan prije 25 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.

Program proslave počeo je u 8 sati, kada je zadarskim ulicama prošla gradska glazba. Potom su položeni vijenci kod središnjeg križa na gradskome groblju te na spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića i zapaljene svijeće kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava.Na mimohodu sudionika vojno-redarstvene akcije Maslenica prvi put su sudjelovali visoki predstavnici državne vlasti.

U zadarskom HNK-u se nazočnima na svečanom obilježavanju obljetnice VRO Maslenica, u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen temeljac moderne hrvatske države. Preuzeli smo pokroviteljstvo, zajedno s predsjednicom, nad ovom obljetnicom jer smatramo da nam je dužnost i obaveza čuvati uspomenu na važne događaje iz naše povijesti. "Maslenica" je bila velika vidljiva potvrda kako je HV od skupine hrvatskih branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće koje su postavljene pred nju. Tu snagu i strast vidim i danas i u pobjedničkoj hrvatskoj policiji i Hrvatskoj vojsci, dodao je.     

Kada govorim o slobodi, onda ne govorim samo o slobodi hrvatskog naroda nego o slobodi kao ljudskoj potrebi svakog čovjeka, svakog državljana RH. Vojno-redarstvena akcija "Maslenica" nam pokazuje kolika je snaga onih koji se bore za našu slobodu. S velikim ponosom prisjećamo se teške, ali i brze vojno-redarstvene akcije koja je bila prekretnica u obrani RH, kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. 

Danas, istaknuo je, borba se nastavlja, ali potpuno drukčijim sredstvima. Danas moramo osigurati uvjete za kvalitetniji život, posebno mladih. "To je cilj kojem svi moramo služiti i u koji se svi moramo zaklinjati.

Nazočnima se obratio i Ante Gotovina, ratni zapovjednik ZP Split, a na kraju i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.
Predsjednica: Ova i druge akcije podsjećaju da za RH nema nepremostivih zapreka
Na početku svečanosti nazočne su pozdravili zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Sabora Furio Radin, više saborskih zastupnika, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov, više župana i drugih osoba iz političkog i društvenog života, a u glazbenom dijelu nastupila je klapa "Sveti Juraj".

Operacija Maslenica 1993. bila je prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga nakon koje su ponovno povezani sjever i jug Hrvatske. Hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su važne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No u snažnim protunapadima srpskog agresora, koji su slijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Krstičević: Oluja je kruna Domovinskog rata, a "Maslenica" prekretnica u strateškom smislu

Damir Krstičević, ministar obrane, a u vrijeme akcije Maslenica jedan od zapovjednika koji je vodio 113. šibensku brigadu, prijepodne je prilikom polaganja vijenaca još jednom zahvalio svim braniteljima. Najveća je zahvalnost obiteljima poginulih i zato je naša zadaća čuvati uspomenu na te ljude i događaje iz hrvatske povijesti. Oluja je kruna rata, a Maslenica je u strateškom smislu prekretnica. Ta je operacija spojila sjever i jug. Osim toga, tada smo pokazali da Hrvatska vojska po opremljenosti i uvježbanosti može izvesti tako složenu vojnu operaciju, rekao je među ostalim ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS-a RH Mirko Šundov u vrijeme akcije Maslenica bio je na čelu 4. gardijske brigade. Prisjetio se tih dana i zahvalio još jednom hrvatskim braniteljima na toj akciji, ali i za sudjelovanje u cijelome ratu. Kazao je kako želi naglasiti hrabrost, odvažnost i incijativu ljudi, zapovjednika svih razina, časnika, dočasnika. U vojničkom smislu ovo je bilo iznenađenje za protivnika. Operacija se pripremala u kratkom vremenu, ali su mjere tajnosti bile poštivane, rekao je.

Obilježavanje 25. obljetnice akcije Maslenica počelo je jučer molitvenom hodnjom "Koracima nade u istinu".

U kakvim je međunarodnim okolnostima operacija Maslenica planirana i izvedena te koje su postrojbe sudjelovale u oslobađanju zadarskoga zaleđa i stvaranju preduvjeta za ponovno prometno povezivanje sjevera i juga zemlje preko Novskoga ždrila, u emisiji U mreži Prvog govorili su umirovljeni satnik Jakov Čolak, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, povjesničar Zlatko Begonja i ratni izvjestitelj HRT-a Božidar Klarić. Emisiju možete poslušati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!