Obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

01.05.2020.

07:44

Autor: HRT/IMS

default error photo
25. je obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Kod spomen-obilježja u Okučanima državna izaslanstva odala su počast žrtvama.
Na današnji dan prije 25 godina, Vojno-redarstvenom operacijom Bljesak, počelo je oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara okupiranog područja. Obljetnica je proslavljena u Okučanima.

Obilježavanje obljetnice ste uživo mogli pratiti na Facebook-stranici HRT Vijesti.S obzirom na stroge epidemiološke mjere - nikad manje ljudi na obljetnici. Inače se ovdje znalo okupiti više tisuća ljudi. Nekad bi trajao do popodnevnih sati, a danas je program završio za svega pola sata. 

Sve je počelo u 9 sati, kada su pročitana imena poginulih, 51 hrvatskog branitelja. Brojna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće.  Održana je molitva za sve poginule u toj vojno-redarstvenoj operaciji.

Sažetak pogledajte u prilogu Eugena Husaka emitiranom u podnevnom Dnevniku HTV-a:U obilježavanju su među ostalima sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Premijer Plenković je u izjavi novinarima nakon obilježavanja rekao da su došli odati počast braniteljima koji su položili svoje živote. Istaknuo je da su u svojem mandatu uredili to obilježje koje nas sjeća na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali svoj život za oslobađanje Hrvatske.

- Danas želimo u modernoj, slobodnoj Hrvatskoj još jednom u ime Vlade odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu i naš način života dali sve, rekao je Plenković.Plenković: Počast onima koji su za našu slobodu dali sve

- Došao sam ovdje u ime zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora još jednom iskazati poštovanje prema 51 poginulim hrvatskom branitelju, vojniku, policajcu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković jutros u Okučanima, dodavši da žele još jednom podsjetiti na veliku pobjedu koja je otvorila vrata i za završnu pobjedničku akciju Oluja.Predsjednik Zoran Milanović napustio je obilježavanje zbog natpisa "Za dom spremni" na majicama nekih od sudionika. Prije odlaska iz Okučana, rekao je da svoje stavove govori javno i da ih mora jasno reći. Njegov postupak komentirali su premijer i predsjednik Sabora.

● Incident u Okučanima, Milanović napustio obilježavanje obljetnice

Jandroković o Milanovićevom odlasku

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!