Obilježena 27. obljetnica Hrvatske vojske

27.05.2018.

08:25

Autor: D.M./M.M./Hina/HRT

default error photo
U Zagrebu je obilježena 27. obljetnica Hrvatske vojske, ustrojavanja hrvatskih Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske.
U Zagrebu je obilježena 27. obljetnica Hrvatske vojske, ustrojavanja hrvatskih Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Na Jarunu je atraktivnom programu i  taktičko-tehničkom zbor naoružanja i vojne opreme nazočila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministri obrane i hrvatskih branitelja Damir Krstičević i Tomo Medved, domaći i strani visoki časnici te brojni građani.

Program na Jarunu počeo je ispaljivanjem 27 počasnih plotuna, potom padobranskim skokovima, vojno-akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga te preletom MiG-a 21 i nastupom akrobatske grupe "Krila Oluje".

Tako su pripadnici specijalnih snaga izveli spektakularnu vježbu napada na terorističko uporište, nebo su nadlijetali helikopetri HRZ-a, dok su "Krila Oluje" izvele svoj letački program.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je svim pripadnicima Oružanih snaga RH njihov dan te dodao kako je ponosan danas, kao i svake godine.
Zadovoljstvo mi je danas vidjeti Hrvatsku vojsku, modernu, dobro uvježbanu i opremljenu, vojsku koja je izgrađena u teškim uvjetima u Domovinskom ratu. Da smo tada imali svoju oružanu silu kakvu danas imamo ne bi se desilo toliko stradanja i ne bi imali toliko žrtava. Ali, nažalost, morali smo proći kroz sve te kalvarije, stradanja i graditi vojsku u iznimno teškim uvjetima. Ponosni smo na sve što smo izgradili, istaknuo je ministar Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  također je čestitao pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH te im zahvalio na svemu što čine u ispunjenju zadaća.
Hrvatska vojska je brend i uvijek na raspolaganju svome narodu za pomoć u nevoljama. Vidjeli ste u zadnje dvije godine koliko smo na tome radili i danas na Jarunu sam posebno sretan. Vidim da naš narod voli Hrvatsku vojsku, te vidim jako puno mladih koji su zainteresirani i obilaze. Mi smo tu da im pokazujemo sposobnosti Hrvatske vojske, rekao je ministar Krstičević.

Radnije danas izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem zapalilo je svijeće i položilo vijence na grob ministra obrane Gojka Šuška, načelnika GS-a stožernih generala Petra Stipetića i Zvonimira Červenka, ministra obrane Martina Špegelja te na grob zapovjednika HRZ-a i PZO-a generala Imre Agotića. Vijenci su položeni i na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.
Počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je u Spomen parku kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata kenotaf.

Ministar Krstičević nakon polaganja vijenaca rekao je kako današnji dan podsjeća na prošlost Hrvatske vojske kojom se moramo ponositi, naglasivši pritom kako je Hrvatska vojska danas jamac mira i sigurnosti. Golema žrtva plaćena je za hrvatsku slobodu i naša je obveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata. Danas smo položili cvijeće na grobove ljudi koji su zaslužni za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske, izjavio je.

Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, a predvodio ju je generalni vikar don Marko Medo, koji je podsjetio kako moderna i suverena Hrvatska mora biti ponosna na Domovinski rat te sve one koji su svoje živote dali kao zalog za stvaranje neovisne i slobodne države.Sutra će se u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održati svečana akademija povodom obilježavanja 27. obljetnice ustroja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. Na svečanosti će se, uz prigodni program, uručiti promaknuća najvišim časnicima Oružanih snaga RH i nagrade najuspješnijim natjecateljima natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović natjecanje Prvi za Hrvatsku.

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvome predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!