10:10 / 20.12.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Obilježena 27. obljetnica osnutka "Puma"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Polaganjem vijenaca u spomen na 90 poginulih i jednog nestaloga te umrle pripadnike u Varaždinu je u petak obilježena 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Puma.
Polaganjem vijenaca u spomen na 90 poginulih i jednog nestaloga te umrle pripadnike u Varaždinu je u petak obilježena 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Puma. Premijer Andrej Plenković poručio je kako su Pume ostavile ogroman trag u obrani Hrvatske.

U varaždinskoj vojarni koja nosi ime brigade vijence su položili pripadnici brigade, branitelji i članovi obitelji te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i lokalnih vlasti.

Premijer Plenković je iskazao poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je osnovana u prosincu 1992. godine.

- Proveli su praktički na terenu pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno i za slobodu i za povijest hrvatskog naroda, rekao je Plenković i dodao kako je dužnost i dalje tražiti nestale branitelje. Podsjetio je da se u mandatu ove Vlade Hrvatska vojska prošle godine vratila u Varaždin.

U vojarni su smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske koja je sljednik 7. gardijska brigada Puma, koja je ustrojena 23. prosinca 1992. godine. Kroz tu postrojbu prošlo je oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena.

Obilježavanje 27. obljetnice Puma završit će prigodnim programom i svečanim postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Čestitku u povodu 27. obljetnice osnivanja, pripadnicima Sedme gardijske brigade i Druge mehanizirane bojne "Puma" čestitao uputio je i ministar obrane Damir Krstičević.

- Ponosan sam na sve vas, hrabre pripadnike "Puma" koji ste slavne 1995. godine pobjedonosno ušli u Knin, simbol pobjede u Domovinskom ratu. Hvala vam na doprinosu slobodi naše Hrvatske, naveo je Krstičević u čestitki.

- Drago mi je što smo "Pume" vratili kući, u svoj Varaždin, da budete s narodom. Vi ste štit i ponos za naš narod i nastavite hrabro koračati u budućnost za mir i sigurnost naše jedine domovine, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!