13:00 / 21.12.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Obilježena 28. godišnjica Puma

-

-

Foto: - / -

Badžek je istaknula da su kroz slavnu gardijsku brigadu prošle 4000 vojnika koji su na ratištu proveli 800 dana.
U Varaždinu se obilježava 28. obljetnica 7. gardijske brigade "Pume". Brigada je ustrojena 23. prosinca 1992. sa sjedištem u Varaždinu. "Pume" su sudjelovale u obrani karlovačkog područja i bile na bojištima diljem Dalmacije. Brigada će ostati upamćena kao prva koja je ušla u oslobođeni Knin 1995. u Vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Obilježavanje obljetnice "Puma" počelo je svetom misom zadušnicom. Vijence su položili članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" te izaslanstva državnog vrha, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

HRT-ova reporterka Sara Badžek kazala je u Dnevniku HTV-a kako je obilježavanje 28. obljetnice proteklo skromnije nego prijašnjih godina zbog epidemioloških mjera.

Dodala je da je jutros održana sveta misa u crkvi Dobrog Pastira za sve poginule pripadnike "Puma", koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, nakon čega su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici sv. Jurja u krugu vojarne. Nazočni su bili ministar obrane Mario Banožić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Badžek je istaknula da su kroz slavnu gardijsku brigadu prošle 4000 vojnika koji su na ratištu proveli 800 dana. HTV-ova reporterka naglasila je da je u Domovinskom ratu 91 pripadnik "Puma" izgubio život, a jedan se još vodi kao nestali.

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako se i danas na primjeren način izražava poštovanje ljudima koji su dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu.

- Prvotno kao pripadnici I. gardijske brigade i drugih postrojbi HV-a, kao i policije, a zatim kroz 7. gardijsku brigadu od njezina osnutka pa sve do završetka Domovinskog rata, rekao je Medved.

Ministar se osvrnuo i na nove epidemiološke mjere. S obzirom na epidemiološke prilike, građane je pozvao "na ozbiljan i odgovoran odnos", poglavito u vrijeme blagdana. Naglasio je i da su Vlada i Stožer civilne zaštite donosili izbalansirane i pravovremene odluke.

- Mjere su mjere, ali obveza svih nas je poštovanje tih mjera, rekao je Medved, izrazivši zadovoljstvo što su mjere u Varaždinskoj, ali i ostalim županijama, smanjile broj oboljelih.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" Robert Puja kazao je da je u Domovinskom ratu poginuo 91 pripadnik "Puma", a Miroslav Harča vodi se još kao nestali. Dodao je kako se nada da će biti što prije pronađen, a nestao je na Crnim bunarima na Dinari.


Ministar obrane Mario Banožić rekao da "Hrvatska vojska ima tri osnovne zadaće: razvoj i obuka hrvatskog vojnika, sudjelovanje u mirovnim operacijama i misijama i treće potpora civilnim institucijama."

- S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, danas je najizraženija upravo ta potpora, ali osim u ovakvim teškim trenucima, Hrvatska vojska se uvijek uključivala u društvene procese, i to je ono što građani u mirnodopsko doba najviše cijene, istaknuo je ministar.

Osim ministara Banožića i Medveda, obilježavanju su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane brigadni general Zdravko Jakop te izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Župan Radimir Čačić također je komentirao nove epidemiološke mjere. Izrazio je nadu da će sljedećih dana, osim  broja novozaraženih, padati i broj umrlih u Varaždinskoj županiji.

- To su bile dobro pogođene mjere, dobar koktel, dobar set mjera, rekao je Čačić.

Kazao je i kako su te mjere još relativno blage u odnosu na Europu te dodao da podržava i novi set mjera s ograničenjem kretanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!