12:43 / 02.12.2020.

Autor: P.F./HRT

Obilježena 29. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

-

-

Foto: - / -

Bili su to dani za odlučne, hrabre, istinske domoljube. Onakve ljude kakvi su bili piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva, rekao je ministar obrane.
U Otoku je obilježena 29. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca u Domovinskom ratu - dvojice pilota i dvojice padobranaca.

U znak sjećanja na poginule pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sve branitelje Otoka, služena je misa zadušnica, a na spomen-obilježju položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

- Samo je htio biti pilot. Supruga i ja nismo se slagali, htjeli smo da je na bilo koji drugi fakultet išao. A on je rekao dva fakulteta ću završiti , ali samo ako mogu biti pilot, rekao je Marijan Živković, otac poginulog pilota Marka Živkovića.

- To vrijeme što smo bili zajedno, upoznali smo se jako dobro i sprijateljili kako se ljudi samo u ratu mogu sprijateljiti, rekao je Vladimir Rajtar, zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

- Bili su to dani za odlučne, hrabre, istinske domoljube. Onakve ljude kakvi su bili piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Možda riječi poputi hrabrosti i junaštva dovoljno ne govore o svemu što su oni učinili za Hrvatsku, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!