15:30 / 01.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Obilježena 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Nogina i Kurinoja

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kod spomen-obilježja u Panjanima, mjestu nadomak Hrvatske Kostajnice, obilježena je 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Viktora Nogina i Genadiya Kurinoja, koje su 1. rujna 1991. ubili pripadnici tzv. Martićeve milicije.
Kod spomen-obilježja u Panjanima, mjestu nadomak Hrvatske Kostajnice, obilježena je 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Viktora Nogina i Genadiya Kurinoja, koje su 1. rujna 1991. ubili pripadnici tzv. Martićeve milicije.

Ruski novinari, kao vrhunska novinarska ekipa, upućeni su iz Beograda službenim diplomatskim vozilom, označenim i bijelom zastavom, na bojišnicu kod Hrvatske Kostajnice. Kad su stigli do Panjana, na njih je iz zasjede otvorena vatra i obojica su ubijeni. Poslije je pronađen njihov automobil, koji je bio zakopan kako bi se sakrili tragovi.

Za ubojstvo novinara Srbi su optuživali Hrvate pa se godinama vodio obavještajni rat. Na kraju se o zločinu očitovala i službena Moskva, koja je prihvatila dokaze po kojima su ruske novinare likvidirali pripadnici srpske paravojske.

Utvrđeno je i tko su bili počinitelji, ali postupak protiv njih još nije proveden. Ruski predsjednik Vladimir Putin posmrtno je odlikovao Nogina i Kurinoja ordenima za hrabrost.

Na svečanosti, koju su u Panjanima organizirali hrvatski branitelji i lokalna samouprava, poginulih su se prisjetili, cvijeće položili i svijeće im zapalili vijećnici sisačko-moslavačke Županijske skupštine, predstavnici Hrvatske Kostajnice s gradonačelnikom Daliborom Bišćanom na čelu, izaslanici braniteljskih udruga i drugi.

Panihidu (svenoćnica) za pokoj njihovih duša predvodio je vrhovni poglavar nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskop Aleksandar.

- Riječ je o hrabrim ruskim novinarima koji su zbog istine o Domovinskom ratu prije 29 godina na ovom mjestu dali svoj život, rekao je  pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža - Orkan.

- Već punih 29 godina još nitko nije odgovarao za ovaj zločin, a još nema ni optužnice za ono što su ovdje učinili pripadnici jedinice za posebne namjene "Kaline - Komogovina". Živi vinovnici tog događaja sve svaljuju na mrtve. Trebalo bi pokrenuti zajedničku istragu tijela Hrvatske, Republike Srbije, Republike BiH i Ruske Federacije kako bi se napokon pronašli i kaznili zločinci, rekao je Pandža.

Kako je istaknuo, organizatori bi voljeli da se iduće godine na jubilarnoj obljetnici pojave i predstavnici drugih crkava, predstavnici vlasti koji bi se trebali uključiti u istraživanje ovog zločina te predstavnici ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Spomen-obilježje ruskim novinarima u Panjanima podignuto je na poticaj Ivice Pandže - Orkana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!