11:30 / 10.10.2020.

Autor: T.V./HRT

Obilježena 29. godišnjica stradanja Lovasa

-

-

Foto: - / -

Za sve poginule i nestale podno spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Na današnji dan 1991. godine hrvatsko selo Lovas privremeno je okupirano i gotovo do temelja spaljeno. JNA je napala selo s juga, a srpska paravojska sa sjevera. Nakon ulaska neprijatelja Hrvati su u Lovasu morali nositi bijelu vrpcu na ruci, a na hrvatskim kućama visjele su bijele plahte. Taj dan ubijena su 22 mještanina. Za sve poginule i nestale, podno spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće. - Ni dan danas o njemu nisam saznala ništa. A najmlađi je poginuo u Tovarniku kada je bio napad iz Šida. Ja i kum smo išli po njega i uspjeli smo ga sahraniti ovdje na groblju, rekla je Jelena Baketa, majka dvojice poginulih sinova.

- Prvi dan su 22 osobe ubili, da bi nastavili svoj krvavi pir 18. listopada, kada su minsko polje priredili i tamo tijekom okupacije ubili 88 Lovaščana. Jedanaest  mještana dalo je živote za obranu Vukovara, istaknuo je Ivan Mujić, zamjenik načelnice općine Lovas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!