Obilježena 30. godišnjica pogibije tehničara HRT-a Đure Podboja

23.08.2021.

12:24

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Đuro Podboj

Đuro Podboj

Foto: HTV / HRT

U mjestu Popovac u Osječko-baranjskoj županiji, u krugu odašiljača "Belje Đuro Podboj" u ponedjeljak je obilježena 30. obljetnice pogibije Đure Podboja, radio tehničara koji je 1991. godine izgubio život braneći odašiljač Belje od agresora.

U spomen na njegovo hrabro postupanje i nesebičnu žrtvu izaslanstvo Uprave Odašljači i veze, bivše kolege i suborci te uža obitelj položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja postavljenog u znak sjećanja na Đuru Podboja.

Izaslanik Uprave OIV-a, Marijan Pavić rekao je kako je imala značajnu ulogu u Domovinskom ratu te na poseban način njeguje vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata.

- Jedna od tih vrijednosti dogodila se i ovdje, prije 30 godina, na našem objektu gdje je Đuro radio i branio svoje. Znao je on dobro što bi značilo zauzimanje ovog objekta za cijelo područje istočne Slavonije, Baranje i dijela Podravine, a time i za cijelu Hrvatsku. A dao je ono najviše i najvrijednije što je imao - svoj život.

Prisutnima se obratio i Mario Podboj, sin preminulog Đure Podboja koji je izrazio tugu i bol zbog gubitka oca ali i veliki ponos zbog dostojnog obilježavanja pogibije njegova oca.

- Samim time što je uzeo godišnji odmor da stvara i brani ovu državu, mislim da je time pokazao veličinu svoje žrtve za domovinu, rekao je Mario Podboj.

- On je položio svoj život na svom radnom mjestu. U tom trenutku bilo je važno da se slika prenese u Hrvatsku i cijeli svijet, dodao je Marijan Pavić, Odašiljači i veze.

Đuro Podboj radio je kao tehničar na objektu Belje na kojem su bili smješteni televizijski i radijski odašiljači. Obzirom na svoj strateški bitan položaj, objekt Belje bio je od iznimnog značaja zbog nužnosti emitiranja hrvatskog informativnog programa o kojem su ovisili brojni stanovnici na području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine.

U slučaju eventualnog prestanka odašiljanja signala s objekta Belje dogodila bi se informativna blokada za široko područje istočne Hrvatske i to u trenucima kada su informacije imale iznimno bitnu ulogu u ratu protiv agresora. Svjestan spomenutih neželjenih posljedica potencijalne informativne blokade, svojim požrtvovnim djelovanjem, Đuro Podboj je do kraja branio odašiljač Belje od agresora. Taj objekt danas nosi ime "Belje - Đuro Podboj".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!