Obilježena 30. obljetnica osnutka 112. brigade Hrvatske vojske

28.06.2021.

17:22

Autor: V.G./HRT/IMS

Obilježena 30. obljetnica osnutka 112. brigade Hrvatske vojske

Obilježena 30. obljetnica osnutka 112. brigade Hrvatske vojske

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

112. brigada Hrvatske vojske obilježava 30. obljetnicu osnutka u Zadru. Kroz prvu brigadu osnovanu na zadarskom području prošlo je 11 tisuća hrvatskih branitelja, a to je ujedno čini našom najbrojnijom brigadom. 74 pripadnika su poginula, dva se vode nestalima, više stotina ih je ranjeno - svima je odana počast na gradskom groblju

- Ove obljetnice služe tome da se prisjetimo naših poginulih heroja a isto tako da zahvalimo svima koji su dali nemjerljiv doprinos ovdje u našoj zoni obrane Zadra i njegovog šireg zaleđa, a svakako da je brigada sudjelovala i na drugim područjima, rekao je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.

- Iz nje su narasle i stvarale se udarne postrojbe hrvatske vojske. Ovo je bila brigada iz koje je nastalo barem tri, četiri  postrojbe veličine brigada koja je u konačnici zasjala u VRO Oluja, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!