13:37 / 26.07.2021.

Autor: HRT/Hina/D.S.

Obilježena 30. obljetnica pogibije 13 redarstvenika na Pounju

Komemoracija u Strugi Banskoj

Komemoracija u Strugi Banskoj

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U Strugi Banskoj na području općine Dvor svečano je obilježena 30. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika koji su spriječili prodor srpske paravojske i pokolj stanovnika pounjskih naselja.

Privremeno zaustavljanje okupacije Pounja ujedno je bio i prvi poraz neprijatelja u Domovinskom ratu.


Obrana naselja uz Unu ostat će zabilježena i po herojskom činu redarstvenika iz sastava 2. A brigade Gromovi. Tako se Mile Blažević-Čađo, opasan eksplozivom, bacio pod oklopno vozilo okupatora i poginuo u eksploziji, a na sličan način život je izgubio i Željko Filipović.


Neprijateljska vojska je u akciji "Žaoka" koju je organizirao Dragan Vasiljković, osuđenik za ratni zločin poznatiji kao kapetan Dragan, kao "živi štit" ispred vojne kolone vodila 49 zarobljenih Hrvata. 


- Riječ je o događaju u kojem su sve maske pale i koji je na jezovit način pokazao dokle seže pomanjkanje ljudskosti ako je zamračeno mržnjom, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na komemorativnoj svečanosti.


Naglasio je da je redarstvenik Mile Blažević ulio toliko potrebnu nadu u pobjedu ljudskosti nad svakom mogućom vrstom i dosegom crnila, vrativši zatočenicima njihove živote nauštrb vlastite sudbine.


- Osjećaje koje takav postupak izaziva u nama nije moguće riječima izraziti, ali jedno je sigurno, ostaje vječita zahvala i duboko poštovanje prema Čađi, njegovom suborcu Željku Filipoviću koji ga je slijedio u vječnost, kao i ostaloj trinaestorici hrvatskih redarstvenika koji su nas na ovom mjestu napustili prema svim policijskim službenicima i hrvatskim braniteljima, čiji su životi prerano ugašeni diljem naše domovine, rekao je Božinović.


Uz spomen obilježje poginulim redarstvenicima vijenac su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, zajedničko izaslanstvo ministarstava hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane u kojem su bili, među ostalima, ministri i potpredsjednici Vlade Božinović i Tomo Medved.


- Zahvaljujući hrabrim hrvatskim policajcima, na prvom mjestu Mili Blaževiću-Čađi i svima onima koji su, nažalost, prije 30 godina 26. srpnja ovdje položili svoje živote za slobodu koju danas imamo, iskazujemo im zahvalu i poštovanje, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Ravnatelj policije Nikola Milina napomenuo je da je hrvatska policija u to vrijeme bila jedina organizirana snaga koja se mogla suprotstaviti neprijatelju, što potvrđuje i herojski čin redarstvenika. 


- Ponosni smo što je hrvatska policija tada, a potom zajedno i ravnopravno s Hrvatskom vojskom bila glavna snaga obrane, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!