Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca i padobranaca

02.12.2021.

16:18

Autor: Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Otok: Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca i padobranaca

Otok: Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca i padobranaca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Otoka, obilježena je 30. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.


Kao pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginuli su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine, nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov JNA srušila raketom zemlja-zrak. 

Stradali piloti i padobranci prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.

- Neka se nikada ne zaboravi kako su ovi ljudi donosili pomoć i jačali vjeru i nadu herojskim braniteljima Vukovara. S ponosom možemo reći da smo imali takve ljude koji su svojim djelovanjem, domoljubljem  i žrtvom postajali uzori, putokazi kako se bori i žrtvuje za jedinu nam domovinu Hrvatsku, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik predsjednika Vlade Zdravko Jakop.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!