Obilježena 30. obljetnica stradanja branitelja Komletinaca

04.12.2021.

16:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Ministar Banožić na 30. obljetnici pogibije branitelja u Komletincima

Ministar Banožić na 30. obljetnici pogibije branitelja u Komletincima

Foto: Ministarstvo obrane RH / MORH

Polaganjem vijenaca te komemoracijom u Komletincima na vinkovačkom području obilježena je 30. godišnjica pogibije četrdeset i četiri hrvatska branitelja stradala u obrani toga kraja u Domovinskom ratu.

Galerija
30. obljetnica stradanja branitelja Komletinaca, Foto: Ministarstvo obrane RH/MORH
30. obljetnica stradanja branitelja Komletinaca, Foto: Ministarstvo obrane RH/MORH30. obljetnica stradanja branitelja Komletinaca, Foto: Ministarstvo obrane RH/MORH

Prije trideset godina, 4. prosinca 1991. na bosutskoj je bojišnici, kojoj su pripadali i Komletinci, zaustavljen najsilovitiji tenkovski napad, a u obrani je, samo toga dana, poginulo 11 branitelja.

Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i Bjelovarsko-bilogorske županije s čijeg su područja u obrani Komletinaca poginula 22 pripadnika 105. bjelovarske brigade.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić poručio je kako su zajedništvo i ljubav prema domovini hrvatskim braniteljima bili iznad svega.

Oni su zaslužni za Hrvatsku kakvu danas imamo, poručio je Banožić rekavši kako su branitelji na bosutskoj bojišnici, ojačani braniteljima iz Zagreba i Bjelovara, pokazali što znači hrvatska odlučnost, hrabrost i snaga koja izvire iz zajedništva.

- I unatoč žrtvama i stradanjima, jednom za sva vremena na našem slavonskom tlu zaustavili su i slomili neprijatelja, rekao je ministar Banožić.

Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnike postrojbi poginulih pripadnika, braniteljskih i stradalničkih udruga, izaslanstva Gradova Bjelovara, Čazme i Otoka obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, župani Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Dekanić i Marko Marušić te drugi.

Cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene i na mjestima pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade Hrvatske vojske te pripadnika MUP-a i HOS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!