Obilježena 31. obljetnica stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu

10.11.2022.

15:35

Autor: Hina/HRT/R.S.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Bogdanovcima nedaleko Vukovara u četvrtak je obilježena 31. obljetnica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu.


Kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu Bogdanovaca vijence su položili i zapalili svijeće suborci i prijatelji te članovi stradalničkih i braniteljskih udruga kao i državna i druga izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane, Mario Banožić.


Jedno u tragičnom nizu mjesta koja su bolno usječena u kolektivno hrvatsko sjećanje su Bogdanovci, mjesto koje se oduprlo daleko nadmoćnijem neprijatelju, rekao je ministar Banožić. Dodao je kako su poginuli branitelji i civili Bogdanovaca svojom žrtvom svjedočili kako je sloboda skupa, kako slobodu nitko ne daruje i kako obični ljudi izloženi zlu postaju junaci, primjeri i uzori.


- Na nama je da ih nikada ne zaboravimo, jer u zaboravu junaci drugi put umiru, a uspomene blijede i nestaju, poručio je ministar Banožić.


Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković ustvrdio je kako, gledajući veliki broj okupljenih na komemorativnom skupu, tek sada vidi veličinu onoga što su devedesetih godina napravili hrvatski branitelji.


- Mi smo zaglavni kamen bez kojeg ove naše kuće ne bi bilo, kazao je Matković.


Načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun rekao je kako su u Bogdanovcima izgubljena 133 života od kojih su 89 bili mještani sela, među njima sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine. Misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!