Obilježena 31. obljetnica stradanja u Otoku

02.12.2022.

12:27

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

 31. obljetnica stradanja u Otoku

31. obljetnica stradanja u Otoku

Foto: HTV / HRT

Svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog te komemorativnim skupom kod spomenika u središtu Otoka obilježena je 31. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića, Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

Kao pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginuli su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine, nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov JNA srušila raketom zemlja-zrak. Stradali piloti i padobranci prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.


-Kada se borite u rovovima u ulicama možete se negdje sakriti. Ovdje ste izloženi cijelo vrijeme, niste u nekom borbenom zrakoplovu. Znači nema skrivanja, čisti ste kao meta i jednostavno nama je to bio znak da ne možemo više tako funkcionirati jer svaki let bi vjerojatno bio koban, rekao je Darko Reinspach-Žule, padobranac Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!