Obilježena 31. obljetnica ustrojavanja 128. brigade Hrvatske vojske Sveti Vid

22.10.2022.

14:10

Autor: HRT

31. obljetnica ustrojavanja 128. brigade Hrvatske vojske

31. obljetnica ustrojavanja 128. brigade Hrvatske vojske

Foto: HTV / HRT

U Rijeci je obilježena 31. obljetnica ustrojavanja 128. brigade Hrvatske vojske Sveti Vid. Djelovala je na Ličkom ratištu, a obol je dala i u akcijama Bljesak i Oluja. U ratnim godinama kroz brigadu je prošlo oko 9 tisuća vojnika, a u obrani domovine nažalost poginulo je njih 26. 

- Sjećanja su još uvijek vrlo svježa, kao da je sve to bilo jučer, sjećamo se svih tih radnji od početka 91. pa sve do 95. godine kad smo završili svoj pobjednički put, govori Herman Sušnik, bivši zapovjednik 1. bojne 128. brigade HV Sv. Vid.

- Bitno je to što smo mi Riječani otišli na Ličko bojište i bili tamo pet kalendarskih godina, a odaziv u Hrvatsku vojsku bio je skoro stopostotan, naglašava Ivan Lerga, bivši zapovjednik 2. bojne i predsjednik Udruge 128. brigade HV Sv. Vid.

- Dala je velik obol oslobođenju zemlje tijekom cijelog Domovinskog rata, rekao je Stanislav Linić, bivši načelnik stožera 128. brigade HV Sv. Vid.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!