Obilježena 32. godina od ustroja 2. gardijske brigade "Gromovi"

15.05.2023.

11:52

Autor: HRT/A.S.

2. gardijska brigada Gromovi

2. gardijska brigada Gromovi

Foto: HTV / HRT

Dana 15. svibnja 1991. godine ustrojena je 2. gardijska brigada Gromovi. Obljetnica se obilježava u Petrinji u vojarni koja je dobila ime po Predragu Matanoviću, jednom od zapovjednika brigade koji je poginuo u oslobađanju grada u Oluji. U Domovinskom ratu poginulo je više od 200 pripadnika Gromova, a oko 1200 ih je ranjeno. Svima njima u čast danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a novim Gromovima dodijeljene su legendarne zelene beretke.


Poziv na zajedništvo i sjećanje na poginule


- Danas se moramo zahvaliti svim obiteljima naših poginulih, nestalih i umrlih pripadnika, gdje imamo 208 pripadnika koji su položili život, rekao je Nenad Bužanić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

Istaknuto zajedništvo i poziv na mir.

- Zelena beretka i naš znak Gromova je stisnuta šaka gdje izlaze munje i gromovi, dakle munje i gromovi nam ne trebaju danas da žarimo i palimo ne treba nam šaka da mlatimo, ali nam treba šaka zajedništva pa poručujem svima budimo zajedno i budimo dobri jedni prema drugima, kazao je Ivan Krupec.

U vojarni Mladi naraštaji, kažu, ponosni su sljedbenici najhrabrijih među nama, oni su uz ostale branitelje junaci hrvatske povijesti.

- 32 godine, danas danas iste emocije, suze, sjećanja na sve tako i nama na slavne dane koji su uvijek ponosni, dodao je Ivica Šafarić, pripadnik Crnih mambi 2. gardijske brigade Gromovi.


Podijeljene zelene beretke


S načelnikom Glavnog stožera, admiralom Robertom Hranjem ministar Banožić je većem broju pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi uručio nagrade i pohvale, a s drugim visokim vojnim uzvanicima mladim pripadnicima mehanizirane bojne uručio je zelene beretke.

Admiral Hranj rekao je kako je 2. gardijska brigada Gromovi među prvima krenula u obranu zemlje.

- Sudjelovali su u svim ključnim operacijama Domovinskog rata, bili na gotovo svim bojišnicama, od Slavonije i Banovine, Korduna, Like pa do samog juga Dalmacije. U završnoj operaciji su djelovali na jednom od najvažnijih pravaca i ostvarili najveće i presudne bitke u Domovinskom ratu, istaknuo je načelnik Hranj.

Pripadnike postrojene brigade u ime vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića pozdravio je Ivica Olujić, koji je istaknuo da su Gromovi u Domovinskom ratu, branivši Karlovac i Sisak, obranili i Zagreb. U oslobodilačkoj su Oluji oslobodili Banovinu i Petrinju, u kojoj danas nastavljaju tradiciju ratnih Gromova. 

Razmišljanja mladih vojnika


Mladim je vojnicima uručeno 46 zelenih beretki, simbola postrojbe, ali i povezivanja hrvatskih branitelja i modernog hrvatskog vojnika.

Vojnikinja Antonela Marijanović govorila je o nastavku karijere.

- Velika i je čast kao i svim mojim kolegama da sam dobila tu zelenu beretku i što ću svoju karijeru vrlo vjerojatno nastaviti pod zelenom beretkom, rekla je.

- Ljubav prema domovini, naravno s velikim ponosom nosim ovu odoru, kazao je vojnik Mario Pranjć.

Povijesna ostavština


U povodu Dana 2. mehanizirane bojne Gromovi, 46-orici mladih pripadnika uručene su zelene beretke kao simbol pripadnosti postrojbi, pohvale i nagrade.

- Uručenje 46 beretki pripadnicima Gromova na simboličan način spaja priču moderne Hrvatske vojske s onom o hrabrim hrvatskim braniteljima, našim Gromovima, koji su od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata stajali na prvoj crti obrane Domovine, rekao je mladim pripadnicima te brigade ministar obrane Mario Banožić, dodajući da su oni nasljednici Gromova iz Domovinskog rata i nova snaga moderne Hrvatske vojske.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, svim bivšim i sadašnjim pripadnicima te brigade ministar je čestitao 32. obljetnicu njezina ustroja, a prisjetio se 205 poginulih i trojice nestalih njezinih pripadnika.

- Vođeni jasnom idejom i vizijom hrvatskog političkog vodstva s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, zauvijek će ostati u našim sjećanjima kao oni na čijem temelju gradimo, razvijamo i stvaramo bolje sutra za generacije koje dolaze, rekao je Banožić.

Podsjetio je na sudjelovanje 180 pripadnika Gromova u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Litvi te im je zahvalio na dostojnom, profesionalnom i časnom predstavljaju Hrvatske vojske u međunarodnom okruženju.

Javljanje iz Litve


U sklopu svečanosti uspostavljena je audioveza s pripadnicima Gromova koji su kao sastavni dio multinacionalne borbene grupe u NATO-ovoj misiji u Litvi.

U kapelici sv. Ilije Proroka u vojarni misu je služio vojni kapelan Josip Šimanović.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i poginulim Gromovima te drugim petrinjskim braniteljima. Vijence su među ostalim položili izaslanik predsjednika RH general bojnik u mirovini Ivica Olujić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Magdalena Komes, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Željko Motek, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!