Obilježena 32. obljetnica osnutka 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade "Kune"

15.06.2023.

16:43

Autor: Vijesti/HRT/T.S.

Obilježena 32. obljetnica od osnutka legendarne postrojbe

Obilježena 32. obljetnica od osnutka legendarne postrojbe

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule i umrle pripadnike 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade "Kune", na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježena je 32. obljetnice osnutka ove legendarne postrojbe. Pripadnici ove postrojbe u Domovinskom su ratu dali veliku žrtvu. Kroz brigadu je prošlo oko 300 pripadnika, 89 je poginulo a petnaestorica se još vode kao nestali. 

Ova vukovarska brigada jedna je od prvih osnovanih postrojbi u vrijeme kada se hrvatska vojska tek počela formirati i neprijatelju je u najtežim danima nanijela goleme gubitke.

- Sama brigada u Vukovaru je pokrivala sve jer smo mi smo osim policije bili jedini legalni branitelji Grada Vukovara, ostalo su bili civili po punktovima. Mi smo branili od Tovarnika do Borova naselja, sve punktove je garda držala, rekao je Zvonko Rajić, predsjednik Udruge 4.bojna 3.gardijska brigada.

- To su sve bili mladići između 17 i 30 godina, neki malo i više, ali to je bila srž naše bojne. Okupili smo se na opatovačkoj pustari gdje smo tada počeli s borbenim pripremama iako to tad nismo znali, rekao je Marko Karaula iz Udruge 4.bojna 3.gardijska brigada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!