Obilježena 32. obljetnica osnutka specijalne policijske jedinice "Orao"

03.03.2023.

14:01

Autor: Hina/HRT/A.V.

Obilježena 32. obljetnica osnutka specijalne policijske jedinice "Orao"

Obilježena 32. obljetnica osnutka specijalne policijske jedinice "Orao"

Foto: HTV / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja ispred osječko-baranjske Policijske uprave u petak je obilježena 32. obljetnica osnutka osječke Specijalne jedinice policije "Orao".

Vijence su položili članovi obitelji poginulih pripadnika postrojbe, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Ravnateljstva policije, Hrvatske vojske, lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.


Specijalna policijska jedinica "Orao" je osnovana 3. ožujka 1991. godine, a sudjelovala je u brojnim borbenim akcijama u Borovu Selu, Tenji, Laslovu, u borbama za Baranju te oslobodilačkim akcijama "Maslenica", "Krug Dubrovnik", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja". U borbenim akcijama poginulo je 19 pripadnika ove specijalne policijske jedinice.


Izaslanik ministra hrvatskih branitelja i jedan od osnivača ove postrojbe Antun Blažević istaknuo je kako je specijalna policijska jedinica "Orao" u Domovinskom ratu sudjelovala u akcijama na području cijele Hrvatske i uspješno je odradila sve svoje zadaće.


Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave (PU) Ladislav Bece kazao je da se danas obilježava 32. obljetnica osnutka najelitnije postrojbe koju je ova PU imala i koja je dala veliki doprinos na svim bojištima u Hrvatskoj i brojnim oslobodilačkim akcijama.


- Danas imamo jedinicu specijalne interventne policije u kojoj su najobučeniji policajci s posebnim vještinama kao što su padobranstvo, skijanje, ronjenje i koji mogu odraditi sve situacije koje redovna policije ne može obaviti, poput talačkih kriza, pojasnio je Bece.


Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić kazao je kako je specijalna policijska jedinica "Orao" dala nemjerljivi doprinos u obrani domovine, a današnja specijalna interventna policijska postrojba jedan je od jamaca sigurnosti na ovome području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!