12:37 / 12.04.2018.

Autor: HRT

Obilježena 510. godišnjica rođenja Marina Držića

-

-

Foto: - / -

Obilježavanje 510. godišnjice rođenja Marina Držića organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Odjel za književnost Središnjice Matice hrvatske i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.
Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu obilježili su jučer 510. godišnjicu rođenja renesansnog književnika Marina Držića. 

Prikazan je dokumentarno-animirani film Držić scenaristice i urednice Ljubice Benović, nastao 2008. godine u produkciji HRT-a. Kratkim uvodom prije prikazivanja filma Benović je pojasnila kako je nastajao film Držić, naglasivši suradnju sa studentima zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Uz animacije koje prikazuju Držićev život i scene iz njegove komedije Dundo Maroje, film prati priču o Držićevu životu i dokumentarnim snimcima grada Dubrovnika, velikog kulturnog središta u vremenu renesanse.

Lahorka Plejić Poje, pročelnica Odjela za književnost Središnjice Matice hrvatske i profesorica starije hrvatske književnosti na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorila je o tome kako bi danas i zašto trebalo čitati Držića. Obrazloživši poetiku njegovih djela i njihovu aktualnost u današnjem vremenu, prikazala je i rukopise Držićevih djela naglasivši da većina njih nije tiskana do 19. stoljeća. 

Obilježavanje 510. godišnjice rođenja Marina Držića organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Odjel za književnost Središnjice Matice hrvatske i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

Prisutne je uvodno pozdravila ravnateljica Gimnazije Tea Dragić Runjak zahvalivši profesoru Ivanu Pranjiću, predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i glavnom tajniku Matice hrvatske Zorislavu Lukiću naglasivši da ovakvim sadržajima Matica hrvatska oplemenjuje znanja učenika i potiče njihova postignuća.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!