Obilježena godišnjica strijeljanja Rade Končara

22.05.2018.

16:19

Autor: S.M./Hina

default error photo
Poznata je njegova rečenica kada je na pitanje, želi li pomilovanje, egzekutorima kazao: 'Milosti ne tražim, niti bih vam je dao'.
U spomen-parku na Šubićevcu oilježena je 76. godišnjica strijeljanja Rade Končara. Predstavnici antifašističkih udruga i šibenske Gradske uprave položili su vijence na mjestu gdje su talijanski fašisti 22. svibnja 1942. strijeljali 43 antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita.

Na današnji dan, prije 76 godina, streljana je i četvrta grupa rodoljuba među kojima i Rade Končar. Fašisti su strijeljali 19. svibnja, 15. svibnja, ali i 19. kolovoza i 10. listopada 1941. godine, ukupno njih 43, ali nisu samo oni bili žrtve fašista, nacista, četnika i ustaša, istaknuo je u svom govoru Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Šibensko-Kninske županije. Kazao je kako od 729 građana tadašnje Općine Šibenik, koje su zločinci strijeljali, objesili ili zaklali zbog toga što nisu bili sa njima ili su simpatizirali Narodno oslobodilački pokret, za više od 400 njih danas nema ni spomena.

Radu Končara, sekretara Komunističke partije Hrvatske i organizatora partizanskih odreda u Hrvatskoj, su 17. svibnja 1941. uhvatili Talijani te, zajedno s drugim antifašistima, strijeljali na šibenskom Šubićevcu pet dana nakon toga. Poznata je njegova rečenica kada je na pitanje, želi li pomilovanje, egzekutorima kazao: 'Milosti ne tražim, niti bih vam je dao'.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!