Obitelj Daruvarčeve žrtve primila prijetnje smrću

06.02.2019.

10:52

Autor: V.Š./T.V./P.F./HRT

default error photo
Majka mlade Zadranke, koju je premlatio Darko Kovačević Daruvarac na društvenim je mrežama podijelila jezivu prijetnju smrću cijeloj obitelji koju je uputio nepoznati pošiljatelj koji se potpisao kao prijatelj Daruvarca.
Majka mlade Zadranke, koju je premlatio Darko Kovačević Daruvarac na društvenim je mrežama podijelila jezivu prijetnju smrću cijeloj obitelji koju je uputio nepoznati pošiljatelj koji se potpisao kao prijatelj Daruvarca.

- Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi
- Ispovijest majke pretučene Zadranke

Majka je odmah cijeli slučaj prijavila policiji, gdje su nam potvrdili da je u tijeku uzimanje izjave te podnošenje kaznene prijave. Dodali su kako će nakon toga uslijediti policijski izvidi. Sutra bi se trebalo znati vise pojedinosti o prijetnjama. U screenshotu koji je objavila majka djevojke prijeti se smrću cijeloj obitelji, te da neće moći slobodno hodati gradom.

Daruvarcu ukinute mjere - izlazi s dokumentima, može blizu žrtvi

Darku Kovačeviću Daruvarcu
u nedjelju istječe pritvor, potvrdili su HRT-u na Općinskom sudu u Zadru. Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja djevojke, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najdulje jednu šestinu istražnog zatvora, što je mjesec dana. 

Prihvaćena je žalba njegova odvjetnika Borisa Radmana, pa će raspravna sutkinja Mitra Meštrović morati do nedjelje izmijeniti odluku i donijeti novo rješenje o pritvoru. 

No teško je očekivati da bi pravomoćna presuda mogla biti donesena do nedjelje pa bi Kovačević mogao na slobodu.

Dok je u pritovoru, Kovačeviću su ukinute mjere opreza - od redovitog javljanja policiji, do oduzimanja osobnih isprava te zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve i napuštanja prebivališta. Vraćene su mu putovnica i osobna iskaznica, potvrđeno je HRT Radio Zadru. Inače, Darko Kovačević Daruvarac ima i BiH državljanstvo pa se može dogoditi da nakon izlaska na slobodu ode u BiH i dodatno zakomplicira situaciju.

A hoće li Općinsko državno odvjetništvo do nedjelje tražiti ponovno određivanje mjera opreza, nismo uspjeli doznati.

- Županijski je sud prihvatio žalbu i odlučio da istražni zatvor Kovačeviću može trajati sukladno zakonu najviše mjesec dana, a to proizlazi da bi 10. veljače trebao biti pušten iz istražnog zatvora pod uvjetom da do toga dana ne bude pravomoćna presuda, rekao je Radman.


● Lice i naličje slučaja Daruvarac 

Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta. O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru koji je uz kronologiju događaja od Kovačevićeva uhićenja naveo da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala grupa na Facebooku "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce", a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!