13:53 / 01.01.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Obitelj iz Gline: Lakše smo podnijeli rat, ali moramo sada biti jaki

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Mještanima Gline pomaže hrvatska vojska, koja postavlja kontejnere u kojima će privremeno živjeti dok se njihovi domovi ne obnove.
Teško će podnijeti tužne vijesti statičara brojne glinske obitelji. Jedna je upravo na prvi dan nove godine doznala da se hitno mora iseliti iz svoje kuće jer ona tone, rekla je u javljanju za središnji Dnevnik HRT-ova reporterka Jelena Bokun.

➡️ Potresi - najnovije informacije

Naime, kuća četveročlane obitelji, nakon pregleda statičara, dobila je zelenu naljepnicu. No u petak, nakon što ju je ponovno pregledao arhitekt, slijedio je šok. Doznali su da se kuća konstantno lagano trese i da joj prijeti urušavanje. Nije im preostalo ništa drugo nego stvari bacati u dvorište.

I obitelj Glatki morala se iseliti iz svog doma. Srećom, uspjeli su dobiti kontejner.

- Sad je toplo, imamo vodu i hranu, dobro je. Živi smo. Svega imamo, stvarno ništa ne nedostaje, rekao je Damir Glatki u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a.

- Puno se sigurnije osjećamo, toplije nam je, prošla noć je bila jako hladna. Spavali smo u automobili, a suprug vani na zemlji i grijao se uz vatru, rekla je njegova supruga.

Iako im je teško, svjesni su da moraju izdržati. 

- Jaki smo koliko moramo biti. Mislim da smo rat lakše podnijeli jer smo tad otišli, a kad smo se vratili nakon četiri godine, bili smo svjesni da nas ništa ne čeka. A sad smo u sekundi ostali bez svega. Najvažnije je da smo svi živi i da smo zajedno, dodaje.

- Mi smo tu kao jedna obitelj, cijeli dan smo skupa. Zajedno ćemo krenuti
raditi i obnoviti što se da, zaključio je Damir Glatki.

Vojska postavlja kontejnere

Većinu mještana u selu Prekopa potres je potjerao iz njihovih domova, krovovi i zidovi potpuno su uništeni. U pomoć im je stigla hrvatska vojska, koja posebnom mehanizacijom postavlja kontejnere koji će tim ljudima osigurati privremen, ali siguran krov nad glavom, što je sada najvažnije, rekla je HRT-ova reporterka Jelena Bokun za podnevni Dnevnik.

- Više od 800 vojnika Hrvatske kopnene vojske angažirano je od onog trenutka kada se potres dogodio u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim mjestima. Ono na čemu je naglasak u posljednja 24 sata, jest teška mehanizacija, gdje rade na razmještaju raspoloživih kontejnera po adresama koje je definirao Stožer civilne zaštite i to će biti naša zadaća dok bude potreba, rekao je Mario Banožić, ministar obrane, koji je u petak obišao potresom pogođena područja.

Zahvalio je vojsci na njezinu doprinosu u 2020. Podsjetio je da su oni od prvoga dana uključeni u sve teške situacije koje su nas snašle te im je poručio da pridonose stabilizaciji sustava. Posebno je zahvalio vojnicima čiji su domovi također oštećeni, a oni i dalje pomažu civilima.

- Svojim činom pokazujete nesebičnost i obavezu koju ste prihvatili kada ste odlučili postati hrvatski vojnici, poručio je.

Zasad je u naselju Prekopa postavljeno 16 kontejnera. Provest će se struja i ljudi će imati grijanje. To je iznimno važno s obzirom na vremenske uvjete, temperatura je niska, tijekom noći padala je ispod nule.

- U kontejnerima će biti sigurnije, ima struje, snaći ćemo se. U kuću ne mogu, sve je popucalo, rekao je jedan od mještana Prekope.

- Rat smo preživjeli, sve je bilo spaljeno, sad potres, bit će opet dobro. Bitno je da je glava na ramenu, rekao je drugi mještanin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!