Obitelj iz Harkiva sigurnost je našla u Virovitici

22.03.2022.

07:00

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obitelj iz Harkiva i Mariupolja

Obitelj iz Harkiva i Mariupolja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Virovitičko prigradsko naselje Sveti Đurađ postalo je privremeni dom obitelji koja je prošli tjedan iz ratom zahvaćenog Harkiva preko Mađarske stigla u Hrvatsku. Siguran smještaj preko interneta pronašli su kod Nenada Mesarića koji je, vidjevši situaciju u Ukrajini, svoju praznu kuću ponudio za smještaj.

Olena Kurylo je u Harkivu radila kao grafička dizajnerica, a u stanu je živjela s devetnaestogodišnjom kćeri Virom. Poput mnogih sugrađana vjerovala je kako se ruske prijetnje neće ostvariti, no ranom zorom počeo je rat. Izgledalo joj je, kaže - kao neki ratni film.

Uz svakodnevna raketiranja, u trgovinama je ponestajalo namirnica. Nadala se kako će sve završiti za koji dan, no postajalo je sve gore pa je putem Interneta pronašla kuću u Svetom Đurđu. S majkom, kćeri i njezinom prijateljicom iz Mariupolja, krenula je na put u Hrvatsku koju je nekoć turistički posjećivala.

- Put je bio težak, dva dana i dvije noći. Nismo spavali dvije noći i tako smo umorni bili kada smo došli. Sjeli smo u Harkov na prvi evakuacijski vlak osmog ožujka do Lavova, priča Olena.

Nenad Mesarić koji im je pružio smještaj kaže kako su se dovezli do Varaždina preko Caritasa, drugih volontera i saborskih zastupnika. A iz Budimpešte su kontaktirali njega i javili kako će u Varaždinu biti za dva sata.

- Smještaj i ljudi su dobri, priroda je slična ukrajinskoj. Svi se brinu o nama, donijeli su nam puno hrane, priča Valentyna Vidmych, umirovljenica iz Harkiva.

Ponijeli su samo nužne stvari i poveli kućne ljubimce, dva ukrasna kućna štakora, no kako su Vira i Anna u Harkivu studirale na Fakultetu za grafički dizajn i medije, nedostaje im brzi Internet te laptop.

- Prvoga travnja će možda početi nastava na daljinu, no nismo sigurni jer nemamo računalo ni programe koje trebamo i ne znam kako bismo mogli studirati, kaž Anna Shkurina, studentica iz Mariupolja.

Na području Virovitičko-podravske županije u privatnom i organiziranom smještaju zbrinuto je 53-oje djece i žena iz Ukrajine, a sljedećega tjedna očekuju dolazak još izbjeglica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!