20:07 / 24.03.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/P.F.

Glina: Donirana škola prilagođena nastavi na otvorenom

Namještaj za nastavu na otvorenom

Namještaj za nastavu na otvorenom

Foto: Dnevnik / HRT

Gotovo 3 mjeseca od razornog potresa, dio stanovnika pogođenog područja i dalje je bez privremenog smještaja a neki i bez pitke vode. Kritičari načina i brzine kojom se pomoć dijeli - ponovno su sve glasniji.


Obitelj Kalega iz Hrastovice broji dane do dovršetka svog novog doma. Uskoro bi trebali useliti u drvenu montažnu kuću.

- Živimo sad u toj kućici malo nam je tijesno. Uz dobre ljude i donatore dobili smo materijal za montažnu drvenu kućicu od 30 kvadrata, rekao je Ivica Kalega iz Hrastovice.

Grade ju uz pomoć rodbine, prijatelja i volontera. Donatori iz Zagreba već su sagradili nekoliko ovakvih kuća na potresom pogođenom području.

- Prvi nacrt je nastao na haubi od auta na benzinskoj pumpi, u četvrtak drugi dan od potresa smo bili u Majskim Poljanama, počeli gradit prvu kolibu, postavili malo slika na Facebook i tu je onda krenulo, objasnio je Marijan Štrukljar.


U selima bez vodovoda, jedini izvor pitke vode su bunari. Ali zbog potresa, mnogi od njih ostali su zatrpani, pa se stanovnici Banovine već 3 mjeseca snalaze kako znaju.

Upalo nam je puno toga u bunar, bunari su nažalost onečišćeni. Zahvalio bih CK što će nam očistiti bunar da možemo stoku napajati i koliko toliko se otuširati, rekao je Darko Cestarić iz  Majskih Poljana.

Na području Gline teško je stradala i srednja škola koja će se morati rušiti. Kako bi se nastava što prije normalizirala, tvrtka iz Duge Rese donirala je namještaj prilagođen nastavi na otvorenom.

- Učenici su sva 4 odnosno svih 14 razreda su u Topuskom u nastavi poslijepodne. Radimo na tome da se vrate. U planu je izrada modularnog objekta na našoj zelenoj zoni, rekla je Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

Nakon Petrinje, i u Sisku su kritike na račun raspodjele donacijskih sredstava sve glasnije. Gdje su nestala 22 milijuna kuna namijenjena stradalima od potresa, pitaju se u sisačkom oporbenom klubu.

- Sada je jasno da je sav taj igrokaz oko plakata i okupiranja medijskog prostora u vidu hajke na državu bio paravan za trošenje tuđeg novca bez imalo odgovornosti. Kristina vrati Siščanima novce, poručuje Darko Žak iz HDZ-a.

Oporba od grada Siska traži odgovor na koje je točno intervencije potrošen donirani novac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!