15:47 / 15.01.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Obitelj Moučka ostala je bez doma: 'Gledaš u djecu i ne možeš ih zaštititi'

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Četveročlana obitelj Moučka iz Siska u potresu je ostala bez kuće. Privremeno su se sklonili kod rodbine, na sjeveru Hrvatske.
U desetak sekundi četveročlana obitelj Moučka, kao i brojne obitelji sa sisačkog područja, ostale su bez svog doma.

➡️ Potres - iz minute u minutu
➡️ Ikić Baniček: Trebamo pomoć države, nemamo dovoljno kontejnera
➡️ Popis tvrtki koje su radile na obnovi poslije Domovinskog rata

- To su bile eksplozije, ja sam bio na drugom katu s djecom. To je padalo... prašina... Uspio djecu nekako zgrabiti i istrčati dolje, prisjeća se Alen Moučka iz Siska.

Slike su to koje će pamtiti cijeli život. Kažu, ovo se s ni s čim ne može usporediti.

- Osjećaš se baš bespomoćno, gledaš u tu djecu i imaš osjećaj da ih ne možeš zaštititi, to je ono najgore, kaže Alen Moučka.

Privremeno su se sklonili kod rodbine gdje ostaju do daljnjeg. Mira nemaju ni danas. Podrhtavanja, koja osjećaju i nekoliko puta dnevno, najteže padaju najmlađima.

- Oni su pod takvim šokom, trauma... Dijete kad čuje vrata od frižidera da se zatvore, ona odmah skače, vrišti, to su trajne posljedice, kaže Alen Moučka.

I to je ono što im najteže pada. Najvažnije im je da je obitelj na okupu - za ostalo će već nekako. Ovih su dana stigli u Sveti Martin na Muri kod gospodina Franje.

- Lijepo nam je tu, djeci se sviđa, imaju tu bazen, malo da se i oni opuste. Gospodin Franjo uvijek je bio prema nama korektan, kaže Alen Moučka.

Pa je svojim, gotovo pa već i stalnim gostima, otvorio vrata apartmana. Kaže, to je najmanje što je mogao učiniti.

- Mi smo već organizirali raznorazne akcije, dali novce za Crveni križ i za Caritas. Ako još možemo tako pomoći, bit će nam drago jer nama ništa ne nedostaje, a ako ćemo nekome pomoći, bit ćemo zaista sretni, kaže Franjo Makovec iz Svetog Martina na Muri.

I kad je najteže - biti ljudi za ljude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!