Obitelji Brlić predani ključevi prve zamjenske kuće na području Siska

14.10.2022.

12:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

Završena izgradnja prve zamjenske kuće

Završena izgradnja prve zamjenske kuće

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Višečlana obitelj Brlić u sisačkoj gradskoj četvrti Galdovo, čija je kuća stradala u razornom potresu, preuzela je u petak ključeve novoizgrađene zamjenske kuće, prve na području Siska, čiju su gradnju gotovo u cijelosti financirali vrbovečki donatori.

Kuću površine 120 četvornih metara u vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna, u Savskoj ulici svojim su donacijama financirali udruženi građani Vrbovca, Udruženje obrtnika Vrbovec, brojni poduzetnici, Komunalac Vrbovec, vrbovečki vatrogasci, Srednja škola Vrbovec, Grad Vrbovec i općine Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec i Preseka.

Obitelj Brlić mlada je obitelj s petero djece, otac Mario (40) radi kao pomoćni bravar dok je majka Josipa (38) domaćica. Djeca su u dobi između 8 i 19 godina.

Primajući ključ od gradonačelnika Vrbovca Denisa Kralja, Mario Brlić rekao je kako su "neizmjerno sretni. Ovo nam znači sve. Mnogi su nam pomogli i svima smo beskrajno zahvalni", rekao je Mario.

Supruga Josipa Brlić dodaje kako su spremni preselit se iz kontejnera u jednom danu. Kaže da je nakon potresa pred njihovu razorenu kuću došao predsjednik Vijeća gradske četvrti Galdovo Robert Grubec i rekao da se nešto mora učiniti. Ubrzo se u akciju uključio i Grad Sisak, koji je uklonio staru kuću i pripremio teren, a potom i vrbovečki donatori.

Vrbovečki gradonačelnik Kralj rekao je da je humanitarna akcija nastala spontano, na poticaj građana koji su nudili pomoć. U nju se postupno uključivao sve veći broj organizacija.

- Žao mi je što projekt nismo ostvarili i brže, ali sada je najvažnije da Brlići neće još jednu zimu provesti u kontejneru. Zadovoljni smo što smo svoje obećanje uspješno izvršili, dodao je Kralj.

Sisački dogradonačelnik Marko Krička rekao je kako se raduju prvoj izgrađenoj kući., dodavši kako vjerujem da će gradonačelnik Vrbovca Kralj "svojom inicijativom potaknuti odgovorne da ubrzaju obnovu". Istaknuo je da u Sisačko-mosavačkoj županiji imaju "12.000 žutih i crvenih naljepnica, što je 12.000 sudbina".

Krička je najavio da će Grad Sisak pomoći obitelji Brlić s opremanjem kuće, a zahvalio je novinarima što i nadalje prate ovu temu, koja traje već 21 mjesec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!