08:16 / 27.02.2018.

Autor: HRT

Obitelji koje traže svoje najmilije žele konkrektne poteze

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike 24 izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.
Hrvatska još traga za 1945 nestalih u Domovinskom ratu. Ključna prepreka u rješavanju tog civilizacijskog pitanja jest nedostatak informacija. Republika Srbija raspolaže dokumentacijom, a na njezinu teritoriju prebivaju i mnogi svjedoci.

Nakon nedavnog susreta hrvatske predsjednice i srbijanskog predsjednika intenziviraju se razgovori o toj temi, no je li to dovoljno? Obitelji koje traže svoje najmilije žele konkrektne poteze. Kada, i možemo li ih uopće očekivati?

U Temi dana razgovarali smo s predsjednicom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljanom Alvir i danas imenovanim povjerenikom predsjednice za nestale osobe Ivicom VrkićemNa Pantovčaku je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala s izaslanstvom braniteljskih i stradalničkih udruga.

Taj je sastanak nastavak suradnje o pitanju nestalih, posebice nakon sastanka udruga iz Republike Hrvatske u Republici Srbiji. Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izvijestila je nazočne o održanom sastanku te je zaključila kako je komunikacija i suradnja svih strana bitna u tom procesu, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Braniteljske udruge slažu se kako je nužno nastaviti razgovore na razini institucija Republike Hrvatske i Republike Srbije o nestalim osobama i drugim otvorenim pitanjima. Isto tako, prilikom razgovora istaknuto je kako je potrebno ukinuti sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije. Zaključeno je kako, unatoč svim problemima, treba nastaviti pregovore i drugoj strani pružiti priliku za otvaranje procesa pronalaska nestalih osoba.

Vjerujem u uspjeh ove inicijative jer držim da i na hrvatskoj i na srbijanskoj strani postoji dobra volja za otkrivanjem sudbina nestalih. Osobno držim kako je učinjen važan iskorak. Iako smo svjesni da će na tom putu biti i neuspjeha, to nas neće obeshrabriti, rekla je predsjednica.

Hrvatska predsjednica na sastanku je predstavila svojeg povjerenika za nestale u Domovinskom ratu, Ivana Vrkića, gradonačelnika Osijeka.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!