Obiteljski liječnici o cijepljenju: Naš će redoviti rad biti ozbiljno narušen

17.12.2020.

11:36

Autor: Dnevnik 1/B.A./HRT

default error photo
O predstojećem cijepljenju danas se razgovaralo u Ministarstvu zdravstva, gdje su se predstavnici ministarstva i epidemiolozi sastali s predstavnicima obiteljskih liječnika.
O predstojećem cijepljenju danas se razgovaralo u Ministarstvu zdravstva, gdje su se predstavnici ministarstva i epidemiolozi sastali s predstavnicima obiteljskih liječnika.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Plenković: Najmanje šest mjeseci da se cijepi najveći dio populacije

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila naša novinarka Ruža Ištuk, koja je pratila sastanak, konkretni detalji o tome kako će cijepljenje biti organizirano još se ne znaju. Liječnici obiteljske medicine naglasili su da su razočarani što na sastanku nije bio ministar zdravstva Vili Beroš.

Tražili su da se osnuje digitalna platforma na kojoj će se ljudi sami prijaviti za cijepljenje te pozivni centar za starije od 65 godina. Naime, kako ističu, takvih pacijenata imaju 600, 700 i više te ih, s obzirom na posao, ne stignu sve telefonski obavijestiti, odnosno anketirati hoće li se cijepiti ili neće.

Predložili su i da se organiziraju mobilni timovi za oboljele starije ljude u ruralnim sredinama i na otocima, javila je Ruža Ištuk.

- Kao obiteljski liječnici nekoliko smo puta naglasili da smo apsolutno spremni maksimalno se angažirati u cijepljenju, ali izvan svog redovitog radnog vremena, jer, u suprotnome, kako je sada zamišljeno, naš će redoviti rad biti ozbiljno narušen i mi ćemo postati još teže dostupni i na telefon i u svojim ordinacijama, rekla je predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić nakon sastanka.

- U Hrvatskoj predstoji cijepljenje cijele nacije. Takvo cijepljenje do sada se nije dogodilo. Treba se uvažiti mišljenje svih dionika cijepljenja, a isto tako, uz obiteljske liječnike, treba organizirati kolege drugih struka i sestara i liječnika koji bi pomogli da cijepljenje bude adekvatno, u pravim uvjetima i u terminima odrađeno, poručila je liječnica Sanja Klajić Grotić.Ministarstvo: Uloga obiteljskih liječnika kod cijepljenja isprva neće biti naglašena

Iz Ministarstva zdravstva su, nakon sastanka s predstavnicima obiteljskih liječnika, izvijestili da u prvoj fazi cijepljenja njihova uloga neće biti toliko naglašena jer će se najprije cijepiti zdravstveni djelatnici. Do početka cijepljenja šireg pučanstva sve će biti usuglašeno, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako osobno nije bio prisutan na sastanku u Ministarstvu zdravstva s epidemiolozima i predstavnicima liječnika obiteljske medicine, ali i dodao kako mu je drago čuti da je razgovor bio konstruktivan, da se saslušalo njihovo viđenje situacije i akceptiralo dodatne prijedloge kako bi se realizirao plan cijepljenja na dobrobit svih građana.

- Nadomak smo cijepljenju koje bi trebalo biti ohrabrujući trenutak za sve građane i zdravstvene djelatnike. Žao mi je što je postao tema razilaženja u mišljenjima i siguran sam da će doći do poboljšanja. Naši građani zaslužuju zajedništvo liječničke struke u provedbi plana cijepljenja, kazao je ministar Beroš koji je danas, u isto vrijeme, bio na sastanku vladinog Znanstvenog savjeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!