KOHOM: Teškoće s izdavanjem COVID putovnica na vrhuncu

13:53 / 05.06.2021.

Autor: HRT

Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Raste zanimanje za dobivanje COVID putovnice. Obiteljski liječnici upozoravaju da su ljudi koji ne mogu dobiti putovnicu pod velikim pritiskom, a Stožer upućuje pacijente upravo na njihovu adresu. 

Ministarstvo zdravstva objavilo je da će svi koji su se cijepili protiv COVID-a biti upisani u Središnji registar cijepljenih osoba te će u najkraćem roku dobiti COVID potvrdu, što će im olakšati kretanje unutar Europske unije. Oni koji su se cijepili i o tome imaju potvrdu i cijepni karton, a još nisu upisani u registar, trebaju se javiti obiteljskom liječniku.

No Koordinacija hrvatske obiteljske medicine upozorava da su poteškoće sa cijepljenjem i izdavanjem COVID potvrda dosegnule vrhunac. Predsjednica KOHOM-a Nataša Ban-Toskić kaže da je problem u tome što svi podaci o cijepljenim osobama nisu vidljivi u sustavu CijepiSe.hr.

Poseban su problem, ističu obiteljski liječnici, pacijenti koje prema tadašnjoj uputi Stožera, nisu slali na testiranje, već su samo upisali da boluju od COVID-a na osnovi pozitivnog nalaza članova obitelji i istih simptoma bolesti na vrhuncu vala epidemije, kad se PCR testiranje čekalo danima. Oni sada ne mogu dobiti potvrdu o prebolijevanju ni COVID putovnicu. Svi se oni upućuju obiteljskim liječnicima, a mi im ne možemo pomoći, ističu u KOHOM-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!